Metoo leder fler till kvinnojourer

INRIKES

Metoo. Fler söker stöd hos kvinnojourer när metoo-rörelsen sveper över landet.

Och ännu fler är de som vill engagera sig och hjälpa till.

– Ofta kommer behovet av kvalificerad hjälp i efterhand, säger Olga Persson, generalsekreterare i Unizon.

En av fem svenska kvinno-, tjej- och ungdomsjourer har tagit emot fler personer som söker stöd efter att metoo-rörelsen tog fart. Nästan två av fem har blivit kontaktade av personer som vill engagera sig.

Bland tjej- och ungdomsjourerna är ökningen ännu större.

– All samhällsdebatt om de här frågorna har hjälpt till att bryta tystnaden kring sexuellt våld och bidrar till att fler uppmärksammar problemet, säger Olga Persson, generalsekreterare i organisationen Unizon som samlar 130 jourer och stödverksamheter.

– Först kommer debatten och att människor berättar rakt ut i sociala medier kan vara jättestärkande. Men sedan kan du också behöva professionellt stöd för att hantera det.

"Överbelastade"

Det kan handla om samtal och att träffa andra utsatta. Det kan också handla om hjälp att polisanmäla eller att få skyddat boende när läget är akut.

– Vi är överbelastade och har jobbat dygnet runt sedan hashtaggen kom ut, säger Cecilia Bödker Pedersen, verksamhetschef vid Föreningen Storasyster i Stockholm, som erbjuder stöd på plats och via nätet.

Flera som sökt sig till dem har uppgett att de förstod att de utsatts för ett brott först när de hörde andras berättelser.

– Vi inom ideell sektor är vana vid att ge stöd, men vi vet också att det krävs insatser från landsting och kommun, så att det inte blir jourer som ska ta hand om det som kommer upp, säger Bödker Pedersen.

Vardagsengagemang

Olga Persson hoppas att metoo leder till ett bredare engagemang, även i det vardagliga livet.

– Det vi ser, som har jobbat med frågan om sexuellt våld under lång tid, är att vi lever med metoo varje dag. Att kvinnor alltid har berättat om sexuella övergrepp men tystats av omgivningen, säger hon.

TT