Almedalsveckan

Forskare: S tjuvstartar valrörelse

INRIKES

Politik. Statsminister Stefan Löfven kommer inte till politikerveckan i Almedalen i år. Ett sätt att visa att folket kommer före eliten och ett sätt att tjuvstarta valrörelsen menar statsvetare.

På Facebook förklarar Löfven att han vill "träffa folk som aldrig skulle besöka en politikervecka".

Det är ett sätt för Socialdemokraterna att ta ett nytt grepp inför valet 2018 menar Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

– Det är ett statement. Man vill visa att man inte vill vara där eliten är. Det ligger också i tiden. Vi lever i en tidsanda där det blivit en tudelning mellan eliten och vanligt folk. Det ser vi i USA med Donald Trump. Nu vill väl Socialdemokraterna mota Olle i grind.

Risk för medieskugga

Det kan vara ett lyckat grepp, om inte turnén hamnar i medieskugga för politikerveckan tror Madestam.

– Det är lite förvånande måste jag säga. Det ena måste inte stå i motsats till det andra. I Almedalen finns en möjlighet att föra ett demokratiskt samtal, även med medborgare. Talet kan även rama in det som är viktigt i politiken just nu.

Det är främst under senare år vi börjat förvänta oss att alla partiledare kommer att dyka upp under politikerveckan. Moderatledaren Bo Lundgren valde exempelvis bort Almedalen inför valet 2002, vilket i efterhand har betraktas som ett misstag.

Politikervecka utan politiker

Jessica Schedvin, chefredaktör för politikersajten Makthavare.se, menar det är en politisk markering att statsministern väljer bort sitt deltagande i Almedalen.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Genom att Löfven visar att han inte tar det på allvar kan det få tråkiga konsekvenser och att fler tänker på samma sätt. Ska man ha en politikervecka ska politikerna vara där, säger Schedvin och tillägger:

– Almedalen har utvecklats de senaste åren till att bli mer politisk. Det är inte längre en hit med rosémingel. Då är det ett statement att välja bort det.

Förra året valde Saco, centralorganisationen för Sveriges akademikerförbund, att inte delta under Almedalen med hänvisning att politikerveckan spelat ut sin roll.

Stefan Löfven säger, under en pressträff i Grängesberg, att beslutet att inte delta i Almedalen i år inte ska ses som en bojkott:

– Detta är på intet sätt någon bojkott av Almedalen. Sannolikt kommer jag att vilja tala där nästa år.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Almedalsveckan

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan