Färre falsklarm med nödraket

INRIKES

Larm. Falska nödraketer leder till onödiga sjöräddningsinsatser, men i år har falsklarmen blivit färre. 2011 började Sjöräddningssällskapet och Sjöfartsverket informera aktivt om förbudet med falska raketer och det verkar ha gett resultat.

"Vi är skyldiga att undersöka alla larm om det kan befaras att nödraketen är uppskjuten till havs. Det är glädjande att se att allt färre skjuter upp nödraketer i onödan. Det sparar samhället stora resurser", säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, i ett pressmeddelande.

Hittills i år har 50 larm om nödraketer kommit in. 15 av dem behövde undersökas med räddningsenhet och endast ett visade sig vara skarpt larm.

2011 rapporterades 117 nödraketer varav 83 kunde avfärdas direkt, 34 ledde till räddningsuppdrag och ett fåtal var skarpa larm.

Straffet för missbruk av larmanordning är böter eller fängelse i sex månader. De som planerar att skicka upp papperslyktor bör också förvarna Sjö- och flygräddningscentralen eftersom de kan misstas för nödraketer.

TT