Polisen rustad för hemvändarfester

INRIKES

Brott. Juldagen betyder allt annat än julefrid för landets poliser. Då passar unga på besök på hemorten på att gå ut och festa med gamla kompisar - och det firas rejält.

Hemvändarkväll har blivit ett begrepp som beskriver hur unga passar på att festa med gamla vänner på krogen när julafton med familjen väl är avklarad.

– Det brukar bli en extraordinär krogkväll med mycket alkohol. För vår del brukar det bli en hel del omhändertagande med fylleri och i samband med det en del brott, berättar Mats Öjdahl, vakthavande befäl vid polisregion Mitt.

I region Mitt, som omfattar Uppsala, Gävleborgs och Västmanlands län, har polisen liksom på många andra håll i landet satt in extra resurser under juldagskvällen.

– Det här är en av de större festarkvällarna på året. Luciavakan är ju ingenting nu för tiden, det var ju en stor grej i min egen ungdom, säger Mats Öjdahl.

Även annandag jul brukar vara en populär krogkväll, men det faktum att annandagen i år följs av en vardag och arbetsdag kan betyda att fler väljer krogen på juldagen.

I Visby har polisen satt in extra patruller och under kvällen och natten står en polisbuss stationerad i hamnen.

– Det blir som ett litet minikontor. Sedan kommer det att finnas folk från polisens volontärer som kommer att gå runt, säger Pia Persson, stationsbefäl vid polisen i Visby, till helagotland.se.

TT