Inrikes

Översvämningar väntas längs Emån

INRIKES

Hultsfred. Situationen i det översvämningsdrabbade Småland såg något ljusare ut på onsdagen. Då passade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) på att besöka området. Hon såg bland annat förödelsen mellan Hultsfred och Silverdalen.

– Vatten har otroliga krafter. Det gör verkligen som det vill. Det är det här ett tydligt bevis på, sade hon till SVT:s Smålandsnytt från en plats där det förut funnits en väg, sade hon till SVT:s Smålandsnytt.

Klimatförändringar och höjda vattennivåer medför stora samhällskostnader i framtiden.

– Det kommer att behövas stora investeringar. Hela Göteborgs stad ligger på en nivå som gör att om vattennivån höjs måste man planera in vallning. Och om Mälaren får höjt vattenstånd, hur ska man då göra med Slussen? Det finns en hel del konsekvenser och det har vi myndigheter som ska ta fram underlag på, säger hon till TT.

I Dalarna ledde översvämningarna till att Rättviks reningsverk släppte ut avlopp i sjön Siljan.

De stora vattenmängderna blev för mycket för reningsverket.

– Verket klarade inte av de höga flödena och kunde inte ta emot allt som kom dit. Det ledde till att orenat avlopp rann ut i sjön, säger Roger Lundquist, driftledare på Dala Vatten.

Men vid 14-tiden på onsdagen var läget under kontroll, flödena var normala och inget avloppsvatten rann ut i sjön.

Det ostadiga vädret med regn och regnskurar fortsätter i hela landet. Ett regnområde tar sig nu in över sydvästra delen av Skåne och kommer att röra sig norrut över Götaland, förmodligen över det översvämningsdrabbade området i östra Småland.

– Det ser ut att ta en bana mot Kalmar och östra delen av Jönköpings län och har inslag av åska, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Det är svårt att säga var de största regnmängderna kommer att falla men på sina ställen kan det bli mellan 10 och 15 millimeter.

Ett annat regnområde ligger för närvarande längre norrut och sträcker sig från Värmland, södra Dalarna mot Uppland och Gävleborgs län.

Enligt Emåförbundet hotar en fördämning vid sjön Flen som ligger norr om Järnforsen i Jönköpings län att brista.

– Vi räknar med att få besked snart från förbundet hur det går, säger Leif Wigren, räddningschef i beredskap i Hultsfreds kommun.

Om fördämningen brister hamnar vattnet slutligen i Emån.

Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar, uppskattar att översvämningarna kan komma att kosta upp emot en halv miljard kronor.

– Självrisken för bara en normal villa ligger på minst 10 000 kronor, eller tio procent av skadebeloppet, så den totala summan kommer att ligga uppemot en halv miljard tror jag, säger han till TT.

Redan 2003 tog dåvarande Räddningsverket fram en rapport om risken för översvämning vid extrema flöden i den nu översvämmade Emån, rapporterar Ekot.

– Dels hade man kunnat varsko fastigheter i farozonen, dels hade man kunnat titta över de regleringar av vattendragen som finns. Det finns inga politiker som har mod att ta långsiktiga beslut, gör man det så blir man inte omvald, säger Mats Svensson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, till TT.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes