Prinsessan heter Estelle

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Estelle Silvia Ewa Mary. Det är den nyfödda prinsessans namn, meddelade kung Carl Gustaf i samband med konseljen på slottet i dag. Hon blir hertiginna av Östergötland.

Kungen berättar också om besöket hos den nyfödda prinsessan Estelle.

– Familjen var där och besökte och vi hade en trevlig gemenskap tillsammans. Hon var väldigt söt och betedde sig som hon ska göra. Det var en lycklig stund för hela familjen och som prins Daniel sade, att de ska få en tid som alla nya föräldrar tillsammans och njuta på rätt sätt. Jag kan förstå deras önskan om detta, sade kungen och avslutade med att bjuda in regeringen på lunch.

Svante Lindqvist, riksmarsalk, berättar om förmiddagens vittnesbekräftelse:

– Överhovmästarinnan hämtade och bar fram den lilla prinsessan så vi fick se henne.

Estelle är ett namn med franskt ursprung motsvarande det latinska stella, stjärna. Namnet har funnits i Sverige sedan 1800-talet, men har aldrig varit särskilt vanligt. Sedan 2001 har Estelle namnsdag den 15 augusti, enligt Nationalencyklopedin.

I Sverige finns 1 394 kvinnor som har förnamnet Silvia och 941 av dem har, liksom drottning Silvia, namnet som tilltalsnamn.

Det finns 9 638 kvinnor som har förnamnet Ewa, varav 4 655 som tilltalsnamn. En av dem är prins Daniels mamma Ewa Westling.

Förnamnet Mary bärs av 10 432 kvinnor och 4 654 har Mary som tilltalsnamn.

Det dröjde inte länge innan namnvalet började kritiseras, av bland andra Herman Lindqvist.

Katharina Leibring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala, tycker att kritiken är överdriven. Hon anser att ett kronprinspar ska kunna vara modernt.

– Namnet har ju också en koppling till släkten genom Estelle Bernadotte, säger hon.

Tidigare i dag inspekterade alltså riksdagens talman Per Westerberg, statsminister Fredrik Reinfeldt, riksmarskalken Svante Lindqvist och överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister kronprinsessan Victorias och prins Daniels nyfödda dotter i samband med vittnesbekräftelsen på Haga slott.

– En mycket söt prinsessa som är lik båda sina föräldrar. Väldigt lik sin mor. Väldigt lugnt barn, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att vi har en drottning-era att se fram emot.

– Vi är också här för att uppleva monarkins fortlevnad, säger Reinfeldt.

– Vi har också sett hur mycket svenska folket uppskattar kronprinsessparet, och det här är förhoppningsvis en glädje som vi kan dela tillsammans med dem, fortsätter han.

Han berättar att både prins Daniel och kronprinsessan var med vid vittnesbekräftelsen.

– Vi kunde lyckönska båda två, säger statsministern.

– Ovanligt söt, lika söt som sin mamma. Det var fint och två urlyckliga föräldrar, säger överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister.

– Den nyfödda är en avbild av kronprinsessan Victoria, säger Alice Trolle-Wachtmeister.

Vid 12-tiden inleddes tacksägelsegudstjänsten Te deum i Slottskyrkan i Stockholm med totalt 450 personer inbjudna.

Te Deum är egentligen namnet på den så kallade ambrosianska lovsången, en av de äldsta kristna hymnerna. Den är uppkallad efter biskop Ambrosius av Milano som enligt en legend började sjunga hymnen på påskaftonen år 387. Inbjudna gäster var kungafamiljen, representanter för riksdagen, regeringen och andra personer från det officiella Sverige, samt personal från hovet. Gudstjänsten avslutades strax före klockan 13.

Tacksägelsegudstjänsten var en välregisserad tillställning. Sedan regeringens ministrar och andra inbjudna gäster tagit plats, anlände Daniel Westlings föräldrar och hans syster Anna med make. Därefter, en minut innan gudstjänsten startade, kom kung Carl XVI Gustaf med familj.

Det var dock inte fullsatt i kyrkan. Totalt hade 450 personer bjudits in - så många som ryms i kyrkan - men många kom inte och de bakre bänkraderna gapade tomma. Saknades gjorde bland andra utrikesminister Carl Bildt, på uppdrag i Tunisien, och landstingsrådet Filippa Reinfeldt, som nyss genomgått en operation.

Dessutom uteblev kronprinsessan Victorias syster, prinsessan Madeleine, som ännu inte återvänt från sin vistelse i USA.

Det finns många versioner av Te Deum. Denna gång hade man valt Johan Helmich Romans komposition. Dessutom spelades fyra psalmer, bland dem Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara. Föga överraskande, men kanske passande.

Överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark och pastor Erland Ros i Hovförsamlingen tillönskade det nyfödda barnet, den blivande drottning Estelle, all lycka i livet och uppmanade hennes föräldrar att vara tålmodiga.

En smärre incident inträffade precis före gudstjänsten då en av soldaterna som fungerade som hedersvakt vid utgången, plötsligt föll ihop med ett brak. Det visade sig att han drabbats av ett blodtrycksfall - troligen på grund av nervpåfrestningen att stå blick stilla under lång tid. Han repade sig dock snabbt och kunde själv gå från platsen.

I dag avfyrades, liksom i går, kunglig salut i centrala Stockholm. I dag sköts de 42 skotten från Kastellholmen, till skillnad från i går då saluten sköts från Skeppsholmen. Det normala är 21 skott, men när en tronarvinge fötts fördubblas antalet skott.

Prinsessan Estelle föddes på Karolinska universitetssjukhuset i Solna klockan 04.26 i går, 51 centimeter lång och 3280 gram tung.

TT

Publicerad: