Inrikes

Säkrare returer med paketautomater

INRIKES

Lund. Julen närmar sig med långa köer vid landets paketutlämningsdiskar. Men snart kan du själv hämta och returnera paket i en automat. Forskare i Lund ska se på hur vårt köpbeteende förändras med de nya paketautomaterna.

– Nästan en tredjedel av alla paket som beställs på nätet skickas i retur. Många som handlar på nätet upplever det som ett problem att man står själv för risken när man returnerar en vara. I automaterna får man direkt en bekräftelse på att paketet är tillbaka inne i systemet och därmed är konsumentrisken borta, säger Klas Hjort, forskare på Lunds tekniska högskola (LTH).

Förutom enklare returer är bättre tillgänglighet den främsta fördelen med automaterna, menar han.

– De kommer att stå på tågstationer, på universitet och i gallerior - platser där folk rör sig.

Forskarnas förhoppning är att paketautomaterna, som liknar de värdeskåp som finns på tågstationer, ska spara både plats och tid. Tio automater provas just nu i Stockholm, Oslo och Helsingfors och ett tiotal e-handelsföretag har anslutit sig till systemet. Tillsammans med LTH ska företaget Postnord, som levererar brev och paket i Norden, utvärdera försöket.

– Vi vill erbjuda en större valfrihet. När e-handeln växer ökar kraven från mottagarna, säger Gunilla Karlbom, strategiansvarig på Postnord.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes