Inrikes

Löfven kritiserar Ryssland

INRIKES

Ukrainakrisen. Statsminister Stefan Löfven kritiserar Rysslands inblandning i östra Ukraina inför EU:s informella toppmöte.

– Det finns ingen militär lösning, sade Löfven på samrådet med riksdagens EU-nämnd som avslutades med en ovanlig, hemlig punkt.

När statsministern dragit agendan för torsdagens Brysselmöte och ledamöterna ställt sina frågor på det öppna samrådet gick han ut en kort stund för att svara på frågor men vände strax tillbaka in i mötesrummet för en hemlig session med nämnden. Det brukar inte ske.

– Det här kan leda till något bra, men vi kan inte prata om det just nu, sade EU-nämndens ordförande Carl Schlyter (MP), efter mötets slut om de stängda dörrarna.

Han tillade att resultatet ibland blir bäst om man inte omedelbart gör saker offentliga. Han ville inte säga om punkten hade med toppmötet att göra, men enligt Europaportalen.se hade den det.

Kritiserade Ryssland

Under den öppna delen kritiserade statsministern Ryssland för att drivit på upptrappningen och våldet i östra Ukraina. Upptrappningen hade inte varit möjlig utan den ryska inblandningen, enligt honom. Han sade att Sverige stödjer förberedelser för att utöka EU:s sanktioner till fler sektorer med anledning av det ryska agerandet.

– Det är bra att statsministern är tydlig om Ryssland, sade Désirée Pethrus (KD) och Tina Acketoft (FP) tyckte det var bra att Löfven, som hon uttryckte det, inte "hymlade" om Rysslands roll.

På mötet i Bryssel ska EU:s stats- och regeringschefer också anta ett uttalande om kamp mot terrorism som har tre huvuddelar: Att säkerställa EU-medborgarnas säkerhet, förebygga radikalisering samt internationellt samarbete.

Formuleringar oroar

Flera ledamöter i EU-nämnden oroar sig för svepande formuleringar i uttalandet, som de befarar kan inskränka grundläggande rättigheter när de ska omsättas i praktiken. Men statsministern hävdar att regeringen har lagt mycket kraft på att påverka skrivningarna så att rättigheter inte påverkas.

– Vi tänker inte acceptera något som strider mot Sveriges grundlag, sade Löfven.

Vänsterpartiet hävdar att det förslag till registrering av uppgifter om passagerare på flyg som diskuteras inom EU är oacceptabelt.

– Det är massregistrering, anser V-ledaren Jonas Sjöstedt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes