Inrikes

Svenske Adam vill dö som martyr

INRIKES

Terrorism. Svenske "Adam" från Göteborg ska resa till Syrien och strida för Islamiska staten (IS).

I SVT:s Uppdrag Granskning berättar han varför han övergav tandläkardrömmen till förmån för att döda och dö för Allah.

– Jobbet är inte färdigt än. Det behövs folk som ska offras. Först och främst försvara folket som ska leva i det värsta man kan leva i. Sedan bygga upp Islamiska staten så klart.

Det säger en ung man, född i Sverige, till SVT:s reporter.

Mediestrategi

Förutom en välfylld kassa har den terrorstämplade rörelsen en massiv medieapparat som producerar allt ifrån rekryteringsvideor till filmade avrättningar.

Adam berättar hur tv-inslag som visar hur folket i Syrien plågas under Assad-regimen upprörde honom och hur han grottade ner sig i Youtubefilmer gjorda av IS. En stark förebild är imamen Anwar al-Awlaki som tillhörde al-Qaidas toppskikt innan han dödades av en amerikansk drönarattack 2011. Även efter hans död fortsätter hans föreläsningar att inspirera unga jihadister.

– När man är i striden då är man rädd så klart, men man känner att man får en slags trygghet i att man känner att det man gör är rätt. Man känner det i hjärtat, ens tro, att man är nära Allah, säger Adam som redan varit nere och stridit i Syrien.

Att flera av hans vänner dött i strider ser han som att de lyckats som martyrer

Lösa grunder

Enligt Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, finns i dag ingen lagstiftning i Sverige som kan stoppa personer som vill resa för att ansluta till Islamiska staten.

– Man kan inte fälla någon eller stoppa någon på grund av något de planerar att göra. Det är alldeles för lösa grunder, säger han.

Det förebyggande arbetet är bland Säpos viktigaste uppgifter, säger Milder och betonar att skola, kommuner, polis och vård är andra viktiga aktörer när det gäller att motverka terrorn.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes