Lööf om MP:s brandutspel: Osmakligt

Stockholm. Centerledaren Annie Lööf anklagar Miljöpartiet för att försöka göra partipolitiska poänger av skogsbranden i Västmanland.

– Jag tycker att det är osmakligt och djupt ovärdigt, säger hon.

I går hade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson en pressträff, där hon bland annat uppgav att Sverige borde köpa in eget brandflyg.

– Jag tycker att det är osmakligt och djupt ovärdigt av ett parti, som säger att man är ansvarsfull, att göra partipolitiska poänger i en tid då då allas fokus ligger på att rädda liv, säger Lööf i samband med sitt sommartal i Nacka utanför Stockholm.

Även Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven, som ska besöka brandområdet, får kritik.

– Jag tycker att det är sorgligt att se både partiledare på plats, men också partier som gör partipolitiska utspel mitt i denna katastrof i människors vardag, säger Lööf.

I talet varnade centerledaren för vad som kan drabba landsbygden om Socialdemokraterna och Miljöpartiet vinner valet. Det kommer att leda till "chockhöjda" skatter på bensin, turism, transporter och ungdomar, hävdar Lööf.

– Om Socialdemokraterna vinner valet så förlorar landsbygden. Och det har inte Sverige råd med, säger hon.

– Centerpartiet tänker bygga ihop Sverige. Vi tänker krympa avstånden. Och vi tänker skapa världens mest moderna landsbygd.

I talet tog Lööf också upp de nya C-förslagen om en ny miljöbilsbonus och om ett nytt statligt stöd för laddstolpar för elbilar, samt ett nytt mål för förnyelsebar energi. Centerns ambition är att 70 procent av all energi som används i Sverige ska vara förnybar senast 2030.

TT