Inrikes

Många felbedömer sin alkoholpåverkan

INRIKES

Hälsa/Politik. Att folk kör för snart efter att ha druckit alkohol beror ofta på att de inte känner sig så påverkade som de är.

Men individer kan få olika hög promille i blodet för samma alkoholkonsumtion, oavsett vikt, enligt alkoholläkare.

Att som avgående gymnasieminister Aida Hadzialic köra bil för snart efter att ha druckit är ett vanligt misstag, enligt Sven Andréasson, alkoholläkare och professor vid Karolinska Institutet.

– En förklaring är att folk inte känner sig påverkade och upplever att alkoholen redan har gått ur kroppen. Många har också en föreställning om att måttliga mängder alkohol inte har någon större betydelse, säger Sven Andréasson.

Aldrig samma dag

Medan en del har en principfast inställning att aldrig köra bil efter alkohol har andra en idé om att det går att köra samma kväll, det gäller bara att dricka tillräckligt försiktigt.

– Det är den senare gruppen som är i riskzonen för att göra felbedömningar, säger Sven Andréasson, som ger rådet att aldrig köra bil samma dag eller kväll som man har druckit alkohol, kanske inte ens dagen därpå.

Individuella variationer

Visserligen finns en tumregel om att det för en medelstor man på 70-80 kilo tar två timmar att bryta ned ett standardglas i form av ett litet glas vin eller en flaska starköl. För en kvinna på 55-60 kilo gäller det i stället att vänta omkring tre timmar per standardglas. En man som dricker två glas vid en middag ska alltså vänta fyra timmar med att köra bil, och en kvinna som druckit samma mängd alkohol ska vänta i sex timmar.

– Men problemet är att det finns individuella variationer, förutom vikt och kön, faktorer vi inte vet så mycket om, som gör att en del får högre promille för samma alkoholkonsumtion. Systemen i kroppen som tar hand om alkoholen är mer eller mindre effektiva hos olika individer, säger Sven Andréasson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes