Sverige vill vara med i drönarprojekt

Brott. Drönare används i kriminella verksamheter och kan också bli ett medel för terrorattacker mot till exempel kärnkraftverk. Nu startar ett treårigt EU-projekt för att ta fram strategier mot det nya hotet - och Sverige vill vara med.

Det är Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som ansöker om att vara med för svensk räkning.

– Det här är ju något som vi sett i de flesta europeiska länder, att det här är ett hot som seglat upp, säger Simon Ahlberg, förste forskare vid FOI, till Ekot.

Hittills har fotografering och insamling av information varit det vanligaste kriminella användningsområdet, men det finns exempel på att narkotika och vapen flugits in till fängelser. I Japan användes en drönare för att placera radioaktiv sand på taket till premiärministerns residens. Det värsta mardrömsscenariot vore nog en terrorattack mot en kärnkraftsanläggning.

Något totalförbud mot drönare är dock inte aktuellt.

– Det är svårt att hindra den här tekniken för det finns ju inte bara hot utan också många möjligheter med den. Till exempel att transportera medicin och andra hjälpmedel till svårtillgängliga platser, bland annat i humanitära insatser. Och vi ser också en stor ekonomisk möjlighet att till exempel leverera varor, säger Simon Ahlberg till Ekot.

TT

Publisert: