Hultqvist fortsätter tiga om Slite hamn

INRIKES

Politik. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte säga vad regeringen tycker om att hyra ut Slite hamn till Ryssland.

– Var inte naiva, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

Han frågade Peter Hultqvist i samband med riksdagens frågestund om regeringen är beredd att stoppa uthyrningen av Slite hamn för Nord Stream 2.

– Den ryska upprustningen och det ryska beteendet i Östersjön med kränkningar och provokationer är väldigt oroande. Gazprom vill nu hyra två hamnar för att lägga ut Nords Stream 2. ÖB varnar för detta, och skälet är naturligtvis att ryssarna därmed skulle kunna flytta fram sina positioner och få en infallsport på denna strategiskt viktiga ö - Gotland, säger Björklund.

Peter Hultqvist välkomnade frågan.

Försämrat läge

– Det är nödvändigt att den här debatten förs. Det är ju en realitet att vi har ett säkerhetspolitiskt läge som över tid har försämrats och man kan naturligtvis sätta in gasledningen i det perspektivet. Vi har självklart genomfört en säkerhetspolitisk analys i sammanhanget och tagit in underlag från både försvarsmakten och andra myndigheter, säger Peter Hultqvist.

Något svar på Björklunds fråga blev det dock inte.

– Vi har nu inbjudit kommunerna till ett samtal den 13 december och självklart kommer då de säkerhets- och försvarspolitiska aspekterna att avhandlas, och vi kommer också att återkomma med mer information vid ett senare tillfälle, säger Hultqvist.

Det brådskar

Jan Björklund var inte nöjd.

– Svaret är otillfredsställande otydligt. Det brådskar. Vår uppmaning: Var inte naiv, stoppa uthyrningen av hamnen på Gotland, lämna inte över nycklarna till Slite hamn till ryssarna, säger Björklund.

Peter Hultqvist försäkrade att regeringen inte är naiv, men något besked kom aldrig i svaret.

– Det här är en process där mötet med kommunerna är en del, så vi återkommer därefter. Men det är inget terapeutiskt samtal vi ska hålla, säger Peter Hultqvist efter frågestunden.

TT