Tre åtalade för människosmuggling

Brott. Tre män har åtalats misstänkta för att vara hjärnorna bakom ett nätverk som smugglat människor genom Europa.

19-årige Arif som tog sig hit med hjälp av flyktingsmugglare berättar att många som flyr förlorar kontakten med familjen.

Runt 500 euro per person och resa, barn åker gratis. För de tre männen blev vinsten runt 10 000 kronor för varje transport med flyktingar från Italien till Sverige. På måndag inleds rättegången i Södertörns tingsrätt, söder om Stockholm, mot männen som har åtalats för att ha organiserat ett nätverk som ligger bakom omfattande människosmuggling.

– Det är personer som har drivit det här i vinstsyfte, menar vi. Det är inga stora summor, men de har haft detta som sin enda inkomst, säger åklagaren Isabelle Bjursten.

Åtalet omfattar minst 15 tillfällen där runt 170 personer ska ha betalat för transport från Milano till Sverige.

19-årige Arif från Afghanistan har själv gjort en liknande resa. Det är tre år sedan han kom till Sverige efter en tio månader lång flykt som gick genom Pakistan, Iran, Turkiet och sedan över havet till Grekland och vidare genom Europa, via Italien.

– Min mammas bror betalade människosmugglare i Afghanistan för att hjälpa mig till Sverige, säger han.

Svåra förhållanden

Arif, som egentligen heter någonting annat, vet inte hur mycket pengar hans familj betalade för hans flykt, men han berättar att andra som gjort samma resa har betalat runt 20 000 dollar, närmare 180 000 kronor.

Själv såg Arif aldrig några pengar.

– Man betalar i Afghanistan och sedan ringer de personer i andra länder som sköter smugglingen.

Han vittnar om svåra förhållanden under sin resa till Sverige.

– Flyktingsmugglare överallt ljuger och ljuger, och de slår dig. De hade en bil med plats där bak för fem, men tog med tio människor. Om någon inte ville så slog de, säger han.

De flesta av de personer som ska ha betalat de misstänkta männen är enligt åtalet flyktingar som kommit till Europa från Syrien. Många stoppades i Tyskland och Danmark innan de nådde svensk mark.

– Var de här personerna nu befinner sig vet vi inte i de flesta fallen. Det är svårt eftersom de ofta kan ha tagit sig vidare för att söka asyl, säger Isabelle Bjursten.

Europeiskt nätverk

De misstänkta männen, samtliga i 35-årsåldern, ska ha hyrt bilar och husbilar, anlitat chaufförer och vid flera tillfällen besökt Milano för att förbereda transporterna. Flera som ska ha betalat för att resa med männens bilar är kallade som vittnen.

– Det är ofta svårt att hitta vittnen och svårt att få dem att vittna, säger Isabelle Bjursten.

Arif bor i dag i en stad i Mellansverige där han läser vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Han vill arbeta med att hjälpa människor och drömmer om att bli sjuksköterska. Han har kontakt med sin familj som har flytt till Pakistan, men säger att många som flyr förlorar kontakten med sina nära.

– De människor som kommer hit, de kommer på många olika vägar. Många kommer att dö. Smugglarna säger ingenting till deras familjer om de blir skjutna av polis, faller i bergen eller drunknar i havet. Många familjer vet inte var deras barn är. Det är svårt.

TT

Publisert: