Inrikes

Våg av anlagda miljonbränder

INRIKES

Södertälje. Två stora dagligvarubutiker i Södertälje totalförstördes och två skadades i misstänkt anlagda bränder. I Gustavsberg öster om Stockholm hittades en brandfälla. En extrem vänstergrupp har kopplats till liknande dåd.

– Vi tittar på olika organisationer och har hjälp av Säkerhetspolisen i det, men vi tittar också på olika individer, säger kommissarie Christer Nilsson vid länskriminalpolisen.

I natt totalförstördes en Willysbutik och en Ica Supermarket i Södertälje av bränder. Stor förstörelse uppstod också i en Tempobutik och en annan Willysbutik fick rökskador.

Polisen har inlett förundersökning om grov mordbrand samt försök till samma brott. Gemensamt för bränderna var att de började i snackshyllorna.

– Det är väldigt snabba brandförlopp, och från att de upptäckts till det vi kommer på plats hinner mycket stora skador uppstå, säger vice brandchef Lars-Göran Uddholm vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Utredningen sköts av länskriminalpolisen. Inga tecken på inbrott i butikerna har hittats. Vid två liknande brandattentat, där också elden började bland snacksen, mot butiker i Södertälje i december tog den extrema vänstergruppen Global intifada på sig skulden. Då fanns klistermärken och flygblad runt om i staden med gruppens maning till attentat mot butiker som säljer amerikanska varor, samt information om hur en brandbomb tillverkas.

Även Säpo deltar i utredningen. Polisen är dock förtegen om vilka organisationer som kan vara aktuella. Självklart har dock de liknande metoderna i december samt Global intifadas agerande noterats, säger Nilsson.

Senare hittades en liknande brandfälla på Coop i Gustavsberg öster om Stockholm.

– Det var personalen som hittade brandfarliga ämnen i snackshyllan, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholms län.

Det rörde sig om en behållare med brandfarlig vätska.

Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel säger att de tror att ekonomiska aspekter, mer än politiska, kan ligga bakom.

– Vi har ju under de senaste åren i Södertälje haft lite påtryckningar på handlare i dagligvarubranschen, hot och annat för att komma åt deras verksamheter.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes