Inrikes

Oppositionskrav när Sverige leder EU

INRIKES

Stockholm. Oppositionen vill prioritera fem områden när Sverige tar över EU:s ordförandeklubba den 1 juli. Men oppositionens ledare saknar i en debattartikel regeringens svar på flera punkter.

"Vi vill här på ett antal centrala områden ge besked om vad vi vill att Sverige ska prioritera i EU, skriver Peter Eriksson (MP), Lars Ohly (V), Mona Sahlin (S) och Maria Wetterstrand (MP) i Svenska Dagbladet.

De anser att det inte är aktuellt att gå till ny folkomröstning om att införa euron som valuta och efterlyser att regeringen talar "med en röst i denna fråga".

En rödgrön regering skulle föra en "aktivare EU-politik för att skapa fler jobb", skriver de fyra och säger att "målen ska vara full sysselsättning, jämställdhet mellan män och kvinnor, kompetensutveckling, social rättvisa och stärkt respekt för arbetsrätt".

Oppositionsledarna menar att "regeringen Reinfeldt sänkt Sveriges ambitioner i klimatarbetet vilket försvårar möjligheterna att under det svenska ordförandeskapet få EU att ta täten och leda det globala klimatarbetet".

De fyra säger nej till "den rysk-tyska fossilgasledningen på Östersjöns botten" och skriver att "regeringen inte samlat sig till ett ställningstagande före ordförandeskapet".

Oppositionen anser också att "regeringen är passiv i EU" när det gäller arbetsrätten.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes