Inrikes

Fångar knäcker telefonspärr

INRIKES

Stockholm. Kriminalvårdens spärrade telefoner är inget hinder för fångar på anstalter. Många tar sig förbi telefonspärren och kan fritt ringa ut från sitt fängelse - även för att begå nya brott.

Att fångarna överlistat telefonerna framkom när nytt åtal väcktes mot en redan dömd grov brottsling som fortsatt sin verksamhet inne i fängelset, uppger Dagens Nyheter (DN). När polisens spanare lyssnade på ett telefonsamtal, som han hade med en medbrottsling, trodde de att han talade i en insmugglad mobiltelefon.

Men den fortsatta utredningen visade att den 22-årige mannen, en ledare i den kriminella ligan Werewolf Legion, använde fängelsets egen, spärrade, telefon för att kunna begå nya brott. Han kunde obehindrat ringa från den och utdela sina order till kumpaner utanför fängelset, där han satt dömd till ett långt straff för grovt rån.

– Det här sker hela tiden. Vi måste ha ett nytt system, säger Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson till DN.

Telefonen ligaledaren ringde från är ansluten till Kriminalvårdens telefonsystem Intik. Det systemet ska bara möjliggöra samtal till anhöriga och personer utanför kriminella gäng. Varje samtal måste godkännas i förväg av Kriminalvården.

Men med hjälp av en rad omkopplingar kunde ledaren för Werewolf Legion ändå ringa ut fritt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes