Inrikes

Gripenutredning kan försenas

INRIKES

Stockholm. Den omfattande mututredningen kring Saab Gripen-affärerna kan försenas.

I sommar går nämligen överåklagare Christer van der Kwast i pension.

Christer van der Kwast är chef för Riksenheten mot korruption. Han driver för tillfället den uppmärksammade utredningen om misstänkta mutbrott i samband med att stridsflygplanet Gripen har sålts eller leasats till olika länder. Bland annat utreder han hur försäljningen av 28 plan till Sydafrika och uthyrningen av 14 plan till Tjeckien gått till.

Van der Kwast kan ännu inte säga när han kan ta ett beslut om ett eventuellt åtal eller om det kan ske före den 1 juli i år då han går i ålderspension.

– Är det så att jag inte är klar utgår jag från att det kan bli ett arrangemang där jag får ett extraåklagarförordnande. Det känns lite avigt att tänka sig att någon annan skulle hoppa in i det här ämnet i det här skedet, säger han till TT.

Oklart om förlängning

Än så länge vet inte van der Kwast om han får ett extraförordnande.

– Men skulle utredningen hänga kvar kommer jag att ta upp frågan själv med riksåklagaren under våren om möjligheten att fortsätta i detta ärende för att kunna avsluta utredningen.

Han är även åklagare i målet mot Skandias förre vd Lars-Eric Petersson och bolagets förre finanschef Ulf Spång som friades i tingsrätten från misstankarna om grovt skattebrott. Hovrättsförhandlingarna är planerade till maj i år.

Christer van der Kwast undersöker också misstänkta mutor i samband med affärer med Irak. Transaktionerna ingick i FN:s olja mot mat-program.

– Där räknar jag med att kunna fatta ett beslut i åtalsfrågan under mars.

"Undanskymd roll" vid Quick-resning

Inom kort väntas även den morddömde Thomas Quicks advokat Thomas Olsson börja begära resning i samtliga åtta fall där Quick dömts för mord. Christer van der Kwast var åklagare i målen.

När resningsansökan lämnats in kommer en särskild åklagare att utses för att skriva ett yttrande för åklagarsidan.

– Min roll blir då undanskymd och mera av karaktären av att jag på något sätt måste yttra mig om vad som har förevarit och inte förevarit. Det beror på vad som anförs i resningsansökan.

Van der Kwast kommer att efterträdas av överåklagare Gunnar Stetler som i dag arbetar som chef för Utvecklingscentrum i Stockholm.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes