Inrikes

Nio biskopar: Släpp bröllopen fria

INRIKES

Stockholm. Avskaffa kyrkans rätt att viga men låt den ha kvar möjligheten till kyrkbröllop.

Nio biskopar har en lösning som de ser som nyckeln till att slippa allt krångel: Låt den lokala skattemyndigheten ta över.

Redan i dag görs före vigseln en hindersprövning hos den lokala skattemyndigheten. Då kontrolleras att det inte finns några äktenskapshinder.

– Det enda som behöver läggas till är att äktenskapet samtidigt registreras. Paret kommer till hindersprövningen och bekräftar med sin underskrift att de vill gifta sig med varandra, skriver nio biskopar i Svenska kyrkan på Dagens Nyheters debattsida.

Kyrkans juridiska vigselrätt gör det i längden ohållbart att låta präster slippa viga homosexuella par, skriver de. Staten kan i sin myndighetsutövning inte diskriminera samkönade par och vid kyrkbröllop delegerar staten sin vigselrätt till kyrkan.

Samtidigt är det en religionsfrihetsfråga att det inom kyrkan ska finnas teologiskt grundade uppfattningar om äktenskapet som skiljer sig från statens.

Biskoparnas förslag innebär att det inte blir någon konflikt mellan två viktiga fri- och rättigheter, anser de. Då sköter staten själv den juridiska myndighetsutövningen på ett religiöst neutralt sätt, lika för alla.

Sedan kan brudparen fira bröllop på det sätt de själva önskar, med eller utan kyrkans eller andra trossamfunds välsignelse.

– För kyrkbröllopen och andra samfunds bröllop ska givetvis fortsätta. Brudparens stora dag blir personligare och friare om juridiken är avklarad. Släpp bröllopen fria, skriver bland andra Lennart Koskinen och Caroline Krook.

Svenska kyrkan tar ställning till frågan om könsneutrala äktenskap på ett kyrkomöte i höst.

Om dagens förbön och välsignelse av samkönade par kan ingå i det som kallas äktenskap, är en fråga som de nio biskoparna har olika åsikter om, skriver de.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes