Inrikes

Sopstrejken i Stockholm är över

INRIKES

Stockholm. Sopstrejken i Stockholm är över.

De strejkande själva uppger att de i stort sett har fått igenom sina krav.

Enligt en ombudsman på fackföreningen Transport höll de strejkande en omröstning tidigt i morse och beslutade efteråt att avbryta strejken.

Strejken bröts egentligen utan att sakfrågorna löstes, menar fack och arbetsgivare.

– Det finns en plattform för fortsatta diskussioner. De strejkande har fått utfästelser om att man ska diskutera sakfrågorna i framtiden, säger Clas Linder, tillförordnad ordförande på Transport.

– Vad som är glädjande är att man även från kommunens sida sagt att man är beredd att titta på upphandlingarna.

Men Berra Ramhqvist, presstalesman för Stockholm sopgubbar, säger att sakfrågorna nu mer handlar om hur pappren ska skrivas.

– Gentemot Liselotte Lööf är det poänglista som gäller. Vi ska försöka jämna ut och komma nära det tak vi önskar och se till att det blir lika lön för lika arbete.

TT: Så Liselotte Lööf får inte igenom de nya löne- och arbetsvillkoren?

– Nej, det är poänglistan som gäller.

Ramhqvist säger att bolagen Resta och Hellstens har stor del i att en upplösning kom till stånd samt att facket "finns där och stödjer oss bra nu".

– Nu är stämningen positiv och härlig. Våra företagare har sagt att om vi kör ikapp så betalar de full lön oss de dagar vi varit borta. Det är schysst.

Hos företaget Liselotte Lööf har 38 sopåkare strejkat sedan i fredags. Vn:n Hans-Göran Grännby säger sig vara mycket glad över att strejken är över och att den inte hunnit drabba tredje man så svårt.

– Jag är hemskt glad att killarna tog det här beslutet.

Ytterligare en morot för sophämtarna att avbryta strejken var att arbetsgivarna erbjöd sig att dra tillbaka stämningsansökan mot dem i Arbetsdomstolen (AD).

– De som återgår till jobbet, och det är samtliga, har vi dragit tillbaka stämningen på - det känns fair, säger Grännby.

Göran Bergander, chef för Ragn-Sells som på måndagen hade sju sympatistrejkande sopåkare, bekräftar att stämningsansökan kommer att dras tillbaka under tisdagsförmiddagen.

Den vilda strejken inleddes i fredags. Den utlöstes av de nya löne- och arbetsvillkor som renhållningsföretaget Liselotte Lööf AB vill införa. Innebörden av dessa var lägre lön för vissa.

Enligt arbetsgivarna har sopåkarnas arbetsförhållanden legat och jäst under ett antal år.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes