Inrikes

Reinfeldt oenig med Skolverket

INRIKES

Stockholm. Statsminister Fredrik Reinfeldt delar inte Skolverkets syn att det fria skolvalet har ökat skillnaderna i kunskap mellan skolorna.

– Jag tror mer på Pisa-undersökningen och internationella forskare, sade Reinfeldt i Ekots lördagsintervju när han fick frågor om läget i skolan och vad man kan dra för slutsatser av rapporter från Skolverket om att skillnader mellan skolorna har ökat dramatiskt de senaste 20 åren.

Statsministern höll inte med om det, inte heller om att det fria skolvalet skulle ha bidragit till ökade kunskapsskillnader mellan skolor.

– Den allt överskuggande utmaningen svensk skola har är mer kopplingen mellan kunskaper hos olika elever eller mellan olika klasser. Det är större skillnader inom en skola än mellan skolor, sade Reinfeldt.

Det är, enligt honom, inlärningssitutationen, lärarnas ställning, stöd till svagare elever och uppföljning som spelar roll.

Moderatledaren ser inte valet i höst som förlorat, trots dåliga opinionssiffror för Alliansen. Valdagen är långt borta och väljarna har inte börjat tänka val än. Och en regering har ofta motvind, enligt honom.

– Det tynger att regera. Det gör det i Sverige, det gör det i Norden, det gör det i Europa. Och det underlättar för en opposition om de inte behöver ge besked.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes