Göteborg får rösta på luciamunnar

Publicerad:
Uppdaterad:

Göteborg. Glöm bilderna med välkammade luciakandidater. I år får göteborgarna rösta fram sin favorit utifrån sångröst och anonyma munnar.

Förändringens vindar har nått lussetåget. Nu kan ung som gammal lämna in sitt bidrag till uttagningen, via en app eller på hemsidan. Ett sångprov spelas in och en presentationsbild tas - enbart på munnen.

– Tanken är att så många som möjligt ska kunna vara med, även om man inte tycker att man passar in i luciaboxen, säger Ulrika Dybler, projektledare på eventbyrån insideout som driver Göteborgs Lucia.

I urvalsprocessen ska sångkvalitén stå i fokus. En sångpedagog får säga sitt, därefter presenteras de slutgiltiga sju kandidaterna för allmänheten. Men inte genom tjusiga bilder med lingonris och vit lusseskrud. Munnarna och de anonyma röstproven är det man får ta ställning till.

– Vem som blir lucia ska inte styras av hur man ser ut. Vi har alltid gått efter rösten men vi märker det att de som röstar tänker på den traditionella lucian. Det vill vi få bort, säger Dybler.

TT: Är göteborgarna redo för exempelvis en manlig lucia?

– Ja, det tror vi men det avgörs i omröstningen. Hittills har vi fått en otroligt bra respons, alla säger att äntligen får vi rösta på den som kan sjunga bra, säger Dybler.

TT

Publicerad: