Hovrätten sänker straff för pedofil

Publicerad 2013-09-27

Göteborg. Hovrätten för västra Sverige sänker fängelsestraffet för en 33-årig man som var en så kallad "elitanvändare" inom ett internationellt pedofilnätverk på internet.

Han dömdes i somras av Göteborgs tingsrätt till sex års fängelse för flera sexövergrepp mot tolv flickor. Hovrätten sänker straffet till fem års fängelse.

I tingsrätten dömdes mannen även att betala totalt 608 400 kronor till de tolv flickorna. Nu sänks skadeståndet till en av dem från 115 000 till 25 000 kronor.

Hovrätten friar mannen från den del av åtalet som gäller anstiftan till grovt sexuellt övergrepp mot barn. Tingsrätten fällde 33-åringen för att ha instruerat en 20-årig kvinna, som dömdes till skyddstillsyn, att framför en webbkamera utsätta en femårig flicka för grova sexuella övergrepp.

Enligt hovrätten är bevisningen inte tillräcklig för att slå fast att det var 33-åringen som låg bakom inspelningen.

En nämndeman vill, till skillnad från majoriteten, att tingsrättens straff på sex år ska stå kvar. Han instämmer däremot i att mannen ska frias från anstiftan.

I 33-åringens lägenhet i Göteborg hittades över 15 300 barnpornografiska bilder och nästan 380 filmer på en hårddisk.

Mannen kunde gripas efter tips från tysk polis om nätverket.

Åklagare Per-Erik Rinsell har förståelse för att fängelsestraffet sänktes.

– Jag tyckte i och för sig att den var styrkt, men det var generellt den svagare av punkterna. Så det är en rimlig bedömning som hovrätten gör, säger han till TT angående att mannen friades från anstiftan.

Annars är han nöjd med hovrättsdomen.

– Jag tycker på det stora hela att det är en bra dom. Den visar på ett bra sätt att samhället ser allvarligt på det.

TT: Vad tror du domen får för konsekvens?

– Jag hoppas att den får konsekvensen att de män som håller på med detta tänker en gång till kring om de verkligen måste göra det. I och med att det varit en uppmärksamhet runt detta hoppas jag också att de många tjejer som varit utsatta känner att de inte är ensamma och vågar gå till polisen och anmäla.

TT