Krälande larver i sår på kvinnas fot

Publicerad:
Uppdaterad:

Göteborg. Vita krälande larver upptäcktes i ett sår hos en 85-årig kvinna.

Östra sjukhuset har nu slagit larm om misstänkt vanvård på Gunnareds äldreboende i Göteborg.

En 85-årig kvinna kom in till Östra sjukhuset i Göteborg med ett svårläkt sår på ena foten. När läkaren undersökte såret var det fullt med levande larver.

– Även en person utan sjukvårdskunskaper skulle ha sett larverna om man hade lyft på förbandet, säger Daniel Bremell, läkare vid medicinkliniken på Östra sjukhuset, till Göteborgs-Posten.

Larverna var vita och några centimeter långa. Daniel Bremell uppskattar att de funnits i såret i några dagar. Han reagerade direkt och slog larm till kommunen som nu ska göra en anmälan enligt lex Maria och utreda händelsen.

Kvinnan har länge haft problem med svårläkta sår.

– Självklart ser vi allvarligt på händelsen, men många insatser har gjorts då det gäller kvinnans sår. Vid varje tillfälle som såren försämrats har våra sjuksköterskor reagerat och kontaktat läkare, säger Doris Söderman, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Gunnareds äldreboende, till GP.

Enligt Jan Faergemann, professor och överläkare på hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset finns det ingen möjlighet att det kommer larver i ett sår om det tas omhand på ett adekvat sätt.

TT

Publicerad: