Demonstration för nyopererad Fikru Maru

INRIKES

Etiopien. Den fängslade svenske hjärtläkaren Fikru Maru har opererats i Etiopien.

På tisdagseftermiddagen demonstrerade människor för hans sak utanför etiopiska ambassaden i Stockholm.

Fikru Marus advokat Hans Bagner säger till TT att Maru opererades för sin kollapsade lunga i går, måndag.

– Så vitt jag vet har operationen gått okej. Den har gått enligt plan, säger han till TT på telefon.

Fikru Maru är åtalad för terroristbrott i Etiopien. Den 23 december ska det vara en domstolsförhandling, enligt Bagner.

– Den ska vi nu förbereda oss på. Det bisarra i sammanhanget är att vi ännu inte fått del av åtalet.

Manifestation i Stockholm

Hans Bagner deltog i tisdagens demonstration för Fikru Maru utanför Etiopiens ambassad i Stockholm och höll där ett tal.

– Det blir en sammanställning av vad han har varit med om sedan hans mardröm startade den 12 maj 2013, sade Bagner innan talet.

Han uppskattade att 50-100 personer hade kommit till demonstrationen.

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Hans hälsa har försämrats och under hösten fördes han till sjukhus med en kollapsad lunga.

Svenska myndigheter har försökt få honom till Sverige för operation, men sedan det nya åtalet om terroristbrott blivit känt valde Fikru Maru och hans familj att genomföra operationen i Etiopien.

Greps för tre år sedan

Fikru Maru greps i maj 2013 i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i samband med ett sjukhusbygge han ligger bakom. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister, en beskyllning som senare drogs tillbaka. Den 21 oktober i år fann domstolen honom skyldig till att ha haft kunskap om att åklagaren utsatts för obehöriga påtryckningar innan tullmålet lades ner (i princip för att ha varit i maskopi med tullministern).

Några dagar senare anklagades han av en åklagare, dels för koppling till terroriststämplade grupper i fängelset, dels för att ha finansierat ett fängelseupplopp med brand som ledde till att 23 personer dog. När branden bröt ut vårdades han dock på sjukhus för sin svåra lungsjukdom.

Fikru Maru har hela tiden nekat till brott.

Läkarens sjukhus i Etiopien är finansierat från Sverige, bland annat via statliga Swedfund. I Sverige har Fikru Maru bland annat arbetat som hjärtspecialist på Hudiksvalls sjukhus och på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

TT