Personal evakueras undan lavinfara

Publicerad:
Uppdaterad:

Kiruna. Risken för lavinolyckor i Riksgränsen anses så stor att personalbostäderna ovanför järnvägen har evakuerats.

– Snöstormen har byggt upp höga drivor och risken för laviner är mycket stor i området ovanför personalbostäderna sedan vinden vänt. Av säkerhetsskäl har personalen fått lämna sina bostäder. Vi har personal ute på fjället för att försöka spränga bort drivorna, säger David Nilsson, ställföreträdande platschef på anläggningen i Riksgränsen.

I dalgången i Katterjokk är snödjupet 197 centimeter.

– Tillgången på snö var riktigt bra när vi öppnade för säsongen för en knapp månad sedan, men den senaste veckan har det snöat och stormat rejält. Uppe på fjället varierar snödjupet från barmark på de hällar som är mest utsatta för stormvindarna till drivor som är tio meter djupa, säger David Nilsson på skidanläggningen Riksgränsen.

Alla liftar och nedfarter var stängda på onsdagen på grund av den hårda blåsten, med vindar på upp till 20 sekundmeter, och den stora lavinfaran.

– Vi räknar med att under dagen kunna spränga bort de drivor som utgör ett hot ovanför personalbostäderna. Om detta inte går finns det plats för personalen att bo på hotellet tills det hela löst sig, säger David Nilsson.

Det var åtta byggnader som tömdes på boende tidigt på onsdagen.

Enligt branschorganisationens SLAO:s lavinvarning råder varningsgrad fyra på dem femgradiga skalan i Riksgränsen.

Även i de övriga anläggningarna i Norrbotten som Björkliden, Abisko och Dundret, liksom i Kittelfjäll och Åre, bedöms lavinrisken vara betydande (en trea på skalan).

TT

Publicerad: