Stor hjälpvilja men färre flyktingar

INRIKES

Flyktingkrisen. Många vill sträcka ut en hand till behövande i juletider. Till Refugees Welcomes lokal vid Stockholms central kom gåvorna i strid ström under julafton.

Väggarna och taket i den lilla baracken vid Klarabergsviadukten är prydda med glittergirlanger och julkulor. På en hylla står en liten klädd plastgran uppställd framför ett plakat med texten "Welcome to Sweden".

46-åriga Annelie Lindgren i nätverket Refugees Welcome Stockholm är på plats även under julafton för att tillsammans med andra volontärer vara redo att hjälpa ankommande flyktingar, bland annat med att hitta till Migrationsverket, eller helt enkelt bjuda på fika.

Många gåvor

– Den viktigaste funktionen är att de som kommer ska få tak över huvudet och mat i magen. Och att de får rätt hjälp, säger Annalie Lindgren.

Hon blir avbruten av att det knackar på dörren. En kvinna kliver in med fyra plastpåsar fulla med bröd och lussebullar som donerats från ett bageri.

Några minuter senare droppar 27-åriga Carl Fernandez, iklädd tomteluva, och kollegan Minna Malm in med flera pappkassar fulla med matlådor från den restaurang där de arbetar.

– Det är viktigt att hjälpa till på det sättet man kan, säger Carl Fernandez.

Strömmarna minskat

Under förmiddagen kom en mamma och hennes son förbi baracken. De behövde hjälp med att hitta till ett asylboende. Mitt på dagen var det relativt lugnt för volontärerna, men på eftermiddagen började fler flyktingar komma.

I takt med att det blivit svårare att ta sig till Sverige har antalet flyktingar som besöker Refugees Welcome märkbart minskat. Under toppen i september kom uppemot 500 per dag men de senaste veckorna har det rört sig om 50 till 100, berättar Najma Mohamed, verkställare vid nätverket.

– Vi kunde se en tydlig dipp efter att de inre gränskontrollerna kom upp och sedan dess har det varit stabilt, säger hon.

– Vi är här för att hjälpa människor på flykt så länge behovet finns.

TT