Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Berit, Birgit

Sverige ansluter till kampen mot IS

Publicerad 2015-04-09

Irak. Sverige ansluter sig nu till kampen mot Islamiska staten. En nationellt ledd styrka ska utbilda de kurdiska peshmergastyrkor som dagligen strider mot den fruktade jihadiströrelsen.

– Säkerhetsläget i det området är besvärligt, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan.

De första i insatsen ska kunna åka redan i juni. Och regeringen föreslår att den väpnade styrkan om 35 man vid behov ska kunna utökas till 120 man.

Hur farligt arbetet blir för de svenska trupperna beror på vilken typ av uppdrag de får, säger Stefan Ring. Mest utsatta är trupperna om de agerar rådgivare vid militära operationer, vilket skedde i Afghanistan.

– Det är riskfyllt, definitivt, men jag är övertygad om att de skickar sina skickligaste befäl.

Försvarsmakten vill av säkerhetsskäl inte avslöja några detaljer kring insatsen, annat än att det handlar om en utbildningsinsats som kommer att verka i norra Irak.

– Det här är en väldigt speciell situation, insats och uppgift, säger Philip Simon, presschef vid Försvarsmakten.

"Varje uppdrag unikt"

En källa inom Försvarsmakten med erfarenhet från den Isaf-ledda insatsen i Afghanistan berättar att varje uppdrag är unikt, men att försvaret har ett brett utbildningsunderlag i bagaget.

– Där handlade det om att utbilda trupp på flera nivåer, poliser och även kolleger inom Isaf, från exempelvis Tyskland, säger han till TT.

Utbildningen kan spinna från ren militär taktik, hur man arbetar effektivt i en stab, hur man agerar i speciella situationer som vid kidnappningar, eller hur man arbetar bakom fiendens linjer för att exempelvis hämta hem gisslan.

– I Afghanistan handlade det mycket om operationsplanering och taktik i terrängen, som hur man rör sig och desarmerar bomber.

Har rekognoscerat i Irak

Sverige har genomfört flera rekognosceringsresor till Irak och förberett insatsen mycket noggrant, enligt utrikesminister Margot Wallström (S). Hon framhåller att insatsen sker i ett oroligt område.

– Det kan bli så att de (i styrkan) kan bli tvungna att handla på ett sätt som går utöver självförsvar av den egna personen, säger hon till TT.

– Det viktiga är att Irak har bett om den här insatsen och vi vet en del om hur peshmerga arbetar.

Wallström berättar att de kurdiska styrkorna i norra Irak kan behöva allt från vapenträning till att lära sig spåra minor.

– Det kan vara sådant som stabstjänst och sjukvård, till exempel, men vi försöker att inte vara så utförliga i att beskriva exakt vad de ska göra. Men de ska inte vara stridande förband.

Förslaget om att skicka svensk militär till Irak är förankrat i riksdagen.

TT