Löfven får kritik för sviket löfte

Politik. Kritiken växer nu mot att statsminister Stefan Löfven (S) inte fullföljer löftet han gav före valet om att erkänna folkmordet på armenier och assyrier och andra kristna folkgrupper 1915.

– Vi är väldigt besvikna och uppfattar det här som ett sviket löfte, säger ordförande i Assyriska riksförbundet Afram Yakoub.

I onsdags kom samma kritik från Armeniska riksförbundet. På fredagen är det 100-årsminnet av folkmordet 1915 i Osmanska riket, föregångaren till nuvarande Turkiet. Upp mot 1,5 miljoner armenier, assyrier och andra kristna folkgrupper mördades.

För fem år sedan fick de rödgröna igenom ett beslut i riksdagen om att erkänna folkmordet, vilket skapade en öppen konflikt med Turkiet, som vägrar att acceptera att det var ett folkmord.

Alliansregeringen och utrikesminister Carl Bildt försäkrade Turkiet att det inte var regeringens beslut, vilket gör att det inte är Sveriges officiella hållning.

Inget hänt

I april förra året deltog Stefan Löfven i det assyriska nyårsfirandet. I en tv-intervju fick han frågan om han kommer att se till att riksdagens erkännande från 2010 kommer att bli regeringspolitik.

– Jag kommer att arbeta för det. Har vi fattat beslutet i riksdagen ska vi naturligtvis fullfölja det. En regering har att rätta sig efter riksdagens beslut. Det är min bestämda uppfattning, svarade Löfven.

Men inget har hänt. Frågan berördes inte i vare sig regeringsförklaringen eller i utrikesdeklarationen.

Undvikande svar

När utrikesminister Margot Wallström svarade på en riksdagsfråga i mars i år, använde hon inte ordet folkmord utan beskrev det som "de tragiska skeendena 1915" och sade att frågan utreds i regeringskansliet.

– Vi ställer oss frågande till det. Det här handlar inte om något avtal mellan Turkiet och Sverige, det är inget folkrättsligt på det sättet, utan det handlar om ett moraliskt ställningstagande, säger Afram Yakoub.

Vid en ceremoni i Storkyrkan på fredagen representeras regeringen av energiminister Ibrahim Baylan. TT lovades en intervju om detta i onsdags, men den har skjutits upp till fredagen.

TT

Publisert: