Handgranat riktad mot flyktingboende

Publicerad:
Uppdaterad:

Brott. Handgranaten som kastades mot ett hus i Kalmar var troligen riktad mot ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn.

Att ingen dog av detonationen var ren slump.

– Hade någon gått förbi finns det en stor risk att personen hade dödats, säger Ulf Karlsson, kommissarie vid Kalmarpolisen.

Det var strax efter midnatt natten mot den 15 november som en handgranat kastades mot ett fönster på andra våningen i ett hus där bottenplanet byggs om för ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn i Kalmar. På de tre ovanliggande våningsplanen finns drygt 30 studentlägenheter.

– Det finns ingen hotbild eller någon anledning till att någon på detta studentboende skulle utsättas för det här, säger Ulf Karlsson.

Handgranaten stoppades upp av en persienn och studsade ner på gatan. Där detonerade den under några lastpallar. Studenten som bodde i lägenheten hade sin säng precis under fönstret, men han var inte hemma.

– Det är en krigshandgranat. Det var rent flyt att den hamnade där den hamnade, säger Ulf Karlsson.

Tre-fyra personer hördes prata utanför huset och vittnen såg en bil av äldre årsmodell försvinna från platsen innan detonationen. Polisen har i nuläget ingen misstänkt för brottet.

TT

Publicerad: