Över 300 bilar brandskadade i år

Publicerad:

Brott. Fler än 300 bilar har skadats eller förstörts i bränder i Malmö hittills i år. Både försäkringsbolag och polisen vill att fastighetsägarna tar ett större ansvar för säkerheten kring garagen så det blir svårare för obehöriga att ta sig in.

Det är bara ett svart sotigt vrak kvar av bilen som bärgaren försöker dra ut ur det underjordiska garaget på Slöjdgatan i Malmö. Golvet är täckt av aska, smält plast och krossat glas. Taket buktar nedåt. I branden förra veckan totalförstördes ett tiotal bilar och 70 rök- och sotskadades.

– Det är det fjärde garaget på kort tid. Många blir väldigt ledsna, för vissa är bilen deras ögonsten, säger Jimmy Svanholm som jobbar med att bärga bilarna.

Svaga bevis

De större bränderna utreds som mordbränder av Malmöpolisens avdelning för grova brott, men utsikterna för uppklaranden och fällande domar ser rätt små ut.

– Bevisläget är svårt efter en brand och ofta är bilder från övervakningskameror av dålig kvalitet, om det ens finns några, säger kommissarie Ronny Holmberg.

Efter bränderna arbetar polisen med att följa upp de spår man har och med att inhämta vittnesuppgifter, men även med att försöka stävja utvecklingen genom dialog med fastighetsägarna. Polisen menar att det är för lätt för obehöriga att ta sig in i parkeringshusen, och det är inget nytt.

– Det här är ett problem som pågått i årtionden, det ökar och det minskar, men sammanfattningsvis görs det för lite för att förhindra bränderna. Visst sker det inbrott men folk kommer också in i garagen på legala sätt men av illegala anledningar, säger Ronny Holmberg.

Bättre lås

Länsförsäkringar Skåne hade under de tre större bränderna i april runt 150 fordon försäkrade hos sig. Skadorna på dem uppgick till 2,7 miljoner kronor. De stöttar polisen i arbetet för att försvåra för obehöriga att ta sig in i garagen.

– Bland annat genom att sätta igen fönster så att man inte kan kasta in något, men även genom att se över lås och om hyresgästerna kan använda taggar i stället för nycklar, säger Joel Lyth, pressekreterare på Länsförsäkringar Skåne.

Hittills har ingen gripits för garagebränderna.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö