Gävlebocken invigd - hård bevakning väntar

INRIKES

Kultur. Nu har den världsberömda julbocken i Gävle invigts med fyrverkerier och artistframträdanden. Frågan är om den får stå kvar oskadd.

Oddsen är inte bra, den har bränts ned 30 gånger och vandaliserats eller stulits sju gånger. Men i år ska bevakningen vara bättre.

– Vi kommer att ha kameror och två vakter på plats. Dessutom har vi satt upp dubbla gärdsgårdar runt bocken, vilket vi hoppas ska försvåra för sådana som vill utföra sabotage, säger Maria Wallberg, talesperson på Gävle kommun.

Hon vill inte avslöja om det vidtagits ytterligare säkerhetsåtgärder.

– Det är hemligt, säger hon.

Bocken restes redan i torsdags och invigdes under söndagen med fyrverkerier och sång. Än så länge har den fått vara i fred. Men att döma av det som hänt tidigare år lever den farligt. Bara vid 14 tillfällen sedan starten 1966 har bocken fått stå kvar.

På bockens eget twitterkonto @gavlebocken kan man se att bocken under invigningsmorgonen är hel och ståtlig bakom sina gärdsgårdar. Men så sent som i fjol brändes den ned bara några timmar efter invigningen, när en av vakterna gick på toaletten.

– Den är svår att skydda eftersom den står väldigt publikt. Man kommer väldigt nära, säger Maria Wallberg.

Bränderna har gjort bocken känd över hela världen. Men Maria Wallberg menar att den typen av marknadsföring kan man klara sig utan.

– Bränderna är inte så bra för Gävle eftersom många åker hit enkom för att se bocken. Det blir många avbokningar när den brunnit, säger hon.

TT