Extremt ovanlig julklapp till fågelskådarna

INRIKES

Djur. En med svenska ögon extremt ovanlig fågel dök upp på Västkusten några dagar före julafton - till många ornitologers stora glädje. Det visade sig vara en större gulbena.

– Det var en riktigt fin julklapp, säger ornitologen Uno Unger.

Han förklarar att fågeln bara har setts tre gånger tidigare i Sverige. Och då har den oftast flyttat på sig ganska snabbt, vilket lett till att få personer fått se den med egna ögon. Senast var 2011.

Men i tisdags var det dags igen när gulbenan, som vanligtvis lever i Nordamerika och häckar i Sydamerika där den övervintrar, dök upp söder om Kungälv. Det var dessutom en större gulbena, som är mer ovanlig än den mindre som setts fler gånger i Sverige.

Slog larm till andra

Göran Gustavsson, som också flitigt studerar fåglar, var den som upptäckte vadarfågeln och hade kameran redo. Då slog han larm till andra ornitologer.

– Den gick kanske 20 eller 30 meter ifrån mig, säger han.

Men fågeln flyttade sedan på sig och många missade den. Först trodde man också att det rörde sig om en rödbena med missfärgade ben.

Men på torsdagen dök den upp igen, denna gång vid Amundön utanför Göteborg. Då hade fågelskådare från både Skåne och Stockholm hunnit till Västkusten och många kunde parkera sina bilar bara en liten bit ifrån där fågeln gick runt och pickade efter mat.

"Fin julklapp"

Omkring 1 000 personer har gett sig ut och sett den, enligt Unger.

– Det var en väldigt fin upplevelse för alla fågelskådare. Det var en riktigt fin julklapp, säger han.

Gulbenan är van vid varmare klimat men tack vare att det är så pass milt väder, mellan fem och tio plusgrader, har den stannat kvar. Troligtvis har den kommit ur kurs när den flugit söderut och fastnat i en stark orkanvind.

På julafton var gulbenan fortfarande kvar i Sverige. Ett 30-tal personer hade hoppat Kalle Anka, skriver SVT Väst, och i stället spänt blicken i kikare och kameror vid Amundön på eftermiddagen.

TT