M: Lärarsatsning saknar finansiering

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Socialdemokraterna vill satsa två miljarder kronor för att anställa 4 000 nya lärare - och på så sätt minska skolklassernas storlek. Men enligt Moderaterna saknar förslaget finansiering.

I höstas föreslog Socialdemokraterna en satsning på två miljarder kronor för att minska klasstorlekarna i skolan med fyra till fem elever per klass i förskolan och lågstadiet. Pengarna bör användas till fler lärare i de lägre klasserna, skriver partiledningen i en debattartikel i Aftonbladet.

"För att varje elev ska kunna nå sin fulla potential i skolan måste stora klasser bli mindre" skriver partiledningen.

Mindre klasser är nyckeln till bättre resultat i skolan, tror S.

– Om lärarna får mer tid med varje individ, så är det klart att möjligheterna till bra undervisning förbättras. Det säger lärarna själva, det säger forskningen, säger Stefan Löfven till TT.

– Vi ser det som ett löfte om ett rejält lönelyft, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Annars går det inte att rekrytera 4 000 nya lärare. Hon hänvisar till att SCB bedömer att det kommer att saknas 43 000 lärare fram till 2020.

– Då krävs det ett helt annat löneläge, säger Sirén.

De 4 000 extra lärare som Socialdemokraterna vill anställa ska rymmas i de två miljarder kronor som avsattes i förra höstens budget. Men det är möjligt att mer resurser behövs.

– Det får vi se när vi kommer till nästa budget. Vi är hela tiden på den här frågan, vi ska avsätta resurser så att det blir möjligt, säger Löfven.

Även Moderaterna ser mindre klasser i lågstadiet som "en viktig och relevant fråga", säger Tomas Tobé, skolpolitisk talesperson och ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

– Men Socialdemokraterna slarvar och missar finansieringen med över en miljard.

Enligt M har S inte räknat med ökade kostnader för lokaler och fler lärare inom ämnen som musik och idrott i sina kalkyler, vilket gör att det fattas drygt en miljard kronor, eftersom kostnaden för S-förslaget inte är 2, utan snarare 3,1 miljarder.

– Vi påpekade det redan första gången de kom med sitt förslag, men de kommer tillbaka med samma beräkning som tidigare, säger Tobé.

Moderaterna lägger samtidigt ett eget förslag som berör cheferna i förskolan. Partiet vill diskutera med sina allianspartier om man ska gå fram med ett förslag till obligatorisk utbildning för förskolechefer. I dag finns ingen sådan utbildning och en del kommuner väljer då att skicka sina förskolechefer på utbildningar för rektorer.

– Man bör överväga att ta fram en obligatorisk chefsutbildning för förskolan, säger Tobé.

Folkpartiet frågar sig också om minskade klasser är det bästa sättet att använda pengarna.

– Man ska också akta sig för glädjekalkyler, säger Carl B Hamilton, ekonomisk-politisk talesperson.

Enligt Hamiltons beräkningar kostar det cirka en miljard kronor att minska klasserna med i genomsnitt en elev per klass. Alltså betydligt mer än vad Socialdemokraterna räknar med.

Lärarförbundets Eva-Lis Sirén tycker att det är utmärkt att partierna nu kommer med förslag efter förslag om att satsa på lärare och skolan och göra läraryrket mer attraktivt.

– Det här utspelet är bara ett exempel på att det är en ny ton mellan partierna i skolfrågan, säger Sirén, som dock inte tror att det kommer att räcka med en satsning på 2 miljarder kronor.

TT

Publicerad: