Inrikes

Död kan DNA-testas i styckmordsfall

INRIKES

Stockholm. DNA från en död man kan komma att testas i jakten på Catrine da Costas mördare. Polisen vände sig i mitten av januari till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge för att få ut provet.

– Det blev stopp där. För att få ut det krävs ett domstolsutslag, säger förundersökningsledaren Magnus Sallrot på Västerortspolisen till Dagens Nyheter.

Sallrot bekräftar inte att det är DNA från en styckmordsdömd man som avled 1987 som polisen vill testa. Han har figurerat i utkanten av den snart 25 år gamla brottsutredningen om mordet på da Costa, som är ett av de mest uppmärksammade i svensk rättshistoria och enligt DN preskriberas den 18 juli i år.

Enligt tidningen stämmer beskrivningen dock in på mannen, som på 1970-talet dömdes till rättspsykiatrisk vård för att ha dödat flera personer och styckat en kvinna.

Sommaren 1984 påträffades Catrine da Costa styckad i Solna. Bredvid de svarta sopsäckar som innehöll hennes kvarlevor påträffades en blå frottéhandduk. På denna fann kriminaltekniker hårstrån från da Costa och ytterligare personer.

På den tiden var tekniken inte tillräckligt utvecklad för att göra en analys av mitokondrie-DNA. Nu är det dock möjligt att göra en jämförelse mellan DNA och hårstråna.

I en dom 1988 skrev tingsrätten i domskäl att två läkare hade styckat Catrine da Costas kropp. Men de var aldrig åtalade för brottet griftefrid, som vid tidpunkten var preskriberat. Läkarna var misstänkta för mordet men friades på alla punkter.

Läkarna driver nu en skadeståndsprocess mot staten, och har krävt 40 miljoner eftersom de anser att staten har förstört deras liv. Bland annat blev de fråntagna sina läkarlegitimationer.

Läkarna har på eget initiativ lämnat hårstrån som DNA-testades. Men analysen visade att hårstråna som hittades på handduken inte kom från någon av dem.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes