Rekordung flicka häktad för koppleri

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmö. En 17-årig flicka och hennes 19-åriga väninna häktades i Malmö på fredagen på sannolika skäl misstänkta för grovt koppleri.

De två ska ha utnyttjat en tredje, handikappad tonårstjej som har sålt sig till olika män flera gånger varje vecka i flera månader.

Sjuttonåringen är sannolikt den allra yngsta kvinnan som i Sverige anklagas för koppleri.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger åklagaren Ulrika Rogland.

Flickan har erkänt att hon har låtit tonårsflickan prostituera sig, ofta med två män i taget, från augusti till december förra året.

Att döma av 17-åringens medgivanden har det troligen rört sig om mellan tre och åtta män i veckan, avslöjade åklagaren i samband med häktningsförhandlingarna som hölls bakom stängda dörrar.

Sjuttonåringen har alltså erkänt själva gärningen, men förnekar att brottet skulle vara grovt. Hennes advokat, Gregor Fridh, yrkade att hon skulle friges med tanke på hennes låga ålder, att hon har erkänt och att hon dessutom är gravid.

Den äldre har erkänt att hon vid några tillfällen var med och skjutsade den prostituerade tonårsflickan och att hon tagit hand om sexköparnas pengar. Även här ville försvararen Thomas Pettersson att klienten skulle friges.

Men Malmö tingsrätt förklarade i båda fallen att det fanns risk att de misstänkta undanröjer bevis eller begår nya brott.

Sjuttonåringen har anmälts ett otal gånger för stölder och misshandel. Redan på måndag ställs hon tillsammans med två väninnor inför rätta i Malmö för att ha rövat bort, bestulit och hotat en fjärde flicka som dejtat hennes tidigare pojkvän.

Nittonåringen har tidigare dömts för småstölder.

TT

Publicerad: