Inrikes

Piratdom kan fördröjas flera år

INRIKES

Stockholm. På försvarssidan pågår vid rättegången mot männen bakom The Pirate Bay en diskussion om att kräva att tingsrätten inhämtar ett yttrande från EU:s domstol.

– Frågan om e-handelsdirektivets inverkan på det här fallet är oklar, säger Per E Samuelsson.

Frågan är om en söktjänst, vilket Pirate Bay uppger sig vara, ska vara ansvarigt för innehållet i dess sökträffar.

Om tingsrätten vänder sig till Bryssel kommer domen i målet att fördröjas med omkring två år.

Musikbranschens advokat Peter Danowsky uppskattar inte den idén.

– Och jag tror inte heller att domstolen kommer att bifalla det, säger han till TT.

Roger Wallis, som är professor emeritus på KTH, hade i dag kallats till rättegången av Peter Althin, försvarare till en av åtalade. Wallis hävdade att det inte finns något samband mellan nedladdning och minskad skivförsäljning.

– Det finns så många andra faktorer som kan påverka skivförsäljningen och forskningen visar att många nedladdare tvärtom köper mer kultur än andra, sade han.

De fyra åtalade har stämts av musik-, film- och dataspelsindustrin på sammanlagt 117 miljoner kronor. Utgångspunkten för kraven är att försäljningen minskat på grund av nedladdningen på The Pirate Bay. Men den kopplingen vill Wallis inte godta.

– Det är ju rätt gulligt när man från skivindustrin hävdar att nedladdning är stöld från upphovsrättsmännen. Den har tvärtom lett till den största överföringen av resurser till artisterna någonsin, sade Wallis.

Han anser att även om skivförsäljningen har minskat under senare år, har samtidigt musikindustrin som helhet vuxit kraftigt och artisternas inkomster från konserter och från privatkopieringsavgiften - som tas ut på dvd - ökat kraftigt.

Wallis är själv kompositör.

– För mig som kompositör är det här jättebra, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes