Käpphästar i full galopp

Av: TT-Aftonbladet

Publicerad:

INRIKES

Trenden med käpphästar är på stark frammarsch i Sverige. På flera håll engagerar sig unga genom att båda tävla med och syna sina egna käpphästar. 16-åriga Lisa Filipsdotter har hållit på i flera år och är en av hobbyns svenska pionjärer.

Hon beskriver sig själv som en riktig hästnörd. Och förutom riktiga hästar har stockholmaren Lisa Filipsdotter även sysslat länge med käpphästar.

– Det var något jag började med redan när jag var liten, precis som de flesta andra. Och sedan har mitt intresse utvecklats en hel del.

Trots att käpphästar blivit ett betydligt populärare fenomen i Sverige den senaste tiden har vi en bra bit kvar till den status som hobbyn har i Finland. Där har antalet käpphästentusiaster ökat explosionsartat sedan några år tillbaka med tävlingar, nischade nätforum och en omfattande aktivitet på sociala medier.

Men att käpphästarna är på frammarsch i Sverige är inget som Lisa Filipsdotter har några tvivel kring. Det har hon bland annat märkt på Instagram där hon driver ett konto helt vigt åt käpphästar tillsammans med vännen Elsa Högberg.

– I dag har vi lite drygt 13 000 följare, det känns jättekul.

Har skrivit en handbok

De två kompisarna har precis kommit ut med en sorts handbok för käpphästsentusiaster. I boken avhandlas både hur man gör sina egna käpphästar, vad man ska tänka på när man tävlar och tips på hur man kommer i gång på sociala medier.

För Lisa Filipsdotter är mångsidigheten inom käpphästhobbyn viktig.

– Man kan välja själv vad man vill fokusera på. Vissa tycker tävlingarna är det roligaste och andra gillar mer att sy egna hästar och jobba på att få dem så bra som möjligt. Dessutom är det roligt att lära känna andra som man kan dela sitt intresse med.

Numera är det tillverkningen av egna käpphästar som hon fokuserar på.

– Jag tävlade ganska mycket förr, men nu tycker jag det är roligare att sy och hitta på nya idéer tillsammans med Elsa.

Den som själv vill börja sy käpphästar kan börja med att surfa runt och inspireras av andra, rekommenderar Lisa Filipsdotter.

– Det finns till exempel många Instagramkonton som man kan titta på och få koll på hur man gör.

Vill gärna åka till Finland

Än så länge har det inte blivit någon käpphästresa till Finland för Lisa Filipsdotters del. Men hon hoppas på att komma dit någon gång.

– Jag har länge velat åka till Finland och tävla, det hade varit kul. Det är många som känner igen mig och Elsa där.

Då och då har både Lisa Filipsdotter och Elsa Högberg fått ta emot negativa kommentarer, men det är inget de har fäst någon uppmärksamhet vid.

– Ibland har folk sagt trista saker, men de allra flesta har alltid varit väldigt positiva och uppmuntrande, säger hon.

Publicerad: