Annat brott men samma straff för krogskott

INRIKES

Brott. Ändrad brottsrubrik, men samma straff som tidigare för de flesta åtalade. Så blev hovrättens dom för skotten på en restaurang i Göteborg, där två personer dödades.

Åklagarna är nöjda med att i huvudsak ha fått rätt.

Vem av de fem mest inblandade som gjorde vad vid skottlossningen på Vårväderstorget är fortfarande inte klarlagt. Två stormade in på restaurangen och sköt med automatvapen, medan en höll vakt utanför, en körde flyktbil och en skötte kommunikationen.

Göteborgs tingsrätt dömde alla fem för dubbelmord och mordförsök mot 24 personer som befann sig på restaurangen. Förutom dödsoffren skadades åtta personer fysiskt.

Två får livstid

Hovrätten anser dock att osäkerheten om rollerna gör det omöjligt att döma någon för mord. I stället döms alla fem för medhjälp till samma brott. För fyra av männen blir straffet detsamma, i två fall livstids fängelse.

Åklagarna tänker inte överklaga.

– Det viktigaste är att utredningen lett till en dom som utkräver ansvar, säger kammaråklagare Niklas Högdén.

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, är också nöjd.

– Det är en framgång för rättsväsendet att man kommer i mål med detta, säger Nord.

En frias helt

Hovrätten dömer totalt sju av de åtalade för medhjälp till mord och mordförsök på restaurangen. Alla nekar till brotten.

Den åttonde åtalade, en 22-årig man, frias helt. Hovrätten köper inte åklagarnas resonemang om att han, tillsammans med en 20-åring, anlagt bilbränder i en annan stadsdel för att avleda polisen.

22-åringen har suttit häktad i elva månader och kommer troligen att få skadestånd för detta. I tingsrätten dömdes han till 14 års fängelse.

20-åringen anses däremot ha medverkat även på annat sätt i genomförandet av brotten, och döms till fem års fängelse för medhjälp.

Döms för annat mord

En 21-årig man döms, liksom i tingsrätten, för en annan dödsskjutning en tid efter attacken mot krogen. I det fallet har han delvis erkänt. Straffet på 14 års fängelse ändras inte. Han var bara 19 år när brotten begicks.

– Vi har inte hunnit gå igenom om domen ska överklagas. Men det är tuffa påföljder, så alla försvarare i det här målet kommer nog att söka efter möjligheter att få prövningstillstånd i Högsta domstolen, säger Thomas Larsson, som är 21-åringens advokat.

Hovrätten utdömer totalt sett ungefär lika mycket skadestånd till brottsoffren som tingsrätten gjorde, mer än fem miljoner kronor plus ränta, men fördelningen är lite annorlunda. 21-åringen ska ensam betala drygt 350 000 kronor för mordet han dömts för.

TT