Miljonchock för friskolor

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Lågkonjunkturen och Skolverkets nya sätt att beräkna ersättningar till fristående gymnasier gör att skolorna kan förlora miljontals kronor i år.

– Jag fick en mindre chock när jag såg listan, det var ingen bra nyårspresent, säger vd:n Erik Drakenberg på Täby Enskilda gymnasium, till Dagens Nyheter. Han kräver nu att utbildningsminister Jan Björklund (FP) ser till att "dessa tokigheter upphör".

– Om det uppstår problem som vi inte har tänkt på får vi titta på det efter helgerna, säger statssekreteraren Bertil Östberg till DN.

Skolverkets riksprislista har tidigare utgått från kommunernas faktiska kostnader för olika gymnasieprogram. Men från och med årsskiftet baseras listan på ett genomsnitt av vad kommunerna har budgeterat.

– Först var jag helt övertygad om att det är fel, men det är ett nytt sätt att räkna, säger Drakenberg till tidningen.

På exempelvis medieprogrammet sjunker ersättningen från 98 000 kronor till 83 300 kronor per läsår. Men det är stor skillnad på kostnaderna i olika kommuner.

Enligt Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén beror den ekonomiska smällen delvis på att fjolårets stora nedskärningar i de kommunala skolorna först nu slår mot friskolorna.

– Elever både i fristående och kommunala skolor drabbas nu fullt ut av den ekonomiska krisen, säger hon, till TT.

Däremot är hon positiv till att alla skolor, oavsett vem som driver dem, får samma ekonomiska spelregler.

– Vi måste ha en likvärdighet mellan olika huvudmän - men det betyder också att när vi ska skära då blir konsekvenserna desamma för friskolor som för de kommunala skolorna, säger Sirén.

Björn Berglund, undervisningsråd på Skolverket, säger till Dagens Nyheter att verket har sammanställt listan med hjälp av Statistiska centralbyrån (SCB), men att den inte analyserats.

TT

Publicerad: