Sahlin satsar på storstadsväljarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Det är de stressade barnfamiljerna i storstäderna som ska leda Socialdemokraterna till en valseger i höst. Det beskedet ger S-ledaren Mona Sahlin i en intervju med TT.

Sahlins strategi för att vinna tillbaka storstadsväljare är att försöka övertyga dem om att partiet har förslag som underlättar livet för stressade barnfamiljer.

S måste öka sitt stöd framför allt i Stockholm. Där ska syskonförturen i barnomsorgen återinföras liksom rätten att få plats i den skola eller dagis som ligger närmast bostaden stärkas.

– Väldigt många stockholmare får fladdra runt halva stan för att lämna och hämta barn. Det är orimligt, säger Sahlin.

Satsningar på kollektivtrafik och bostäder är andra viktiga förslag. Sahlin tror på en uppgång i huvudstaden redan i SCB:s stora opinionsmätning på torsdag.

Partiet har också förnyat sin skolpolitik och vill numera ha betyg från årskurs sex. Till skillnad från de andra rödgröna partierna. Sahlin tycker att betyg i sexan är viktigt och utlovar ett gemensamt rödgrönt besked före valet.

– Har vi lyckats få igenom ett besked om skatterna, så är det självklart att vi gör det också på detta område, säger hon.

Sahlin tycker att valrörelsen har börjat med en stenhård, men schysst kamp. Hon blev dock lite undrande över vad som komma skulle när finansmarknadsminister Mats Odell (KD) tog upp den 15 år gamla Tobleroneaffären.

– Det var bra att det blev en så tydlig diskussion om det. Man ska kunna vara hård och elak, men karaktärsmord tycker jag inte hör hemma i debatten.

TT

Publicerad: