Inrikes

Polisuttalande om nedridning granskas

INRIKES

Brott. Nu blir det en ny internutredning kring polisens agerande vid demonstrationerna i Limhamn. Flera personer skadades när polisen red in bland motdemonstranter.

"Från Delta 52. Vi måste ha på svart sidan, utsidan, Foxtrot eller annat för att rida ner de här svartklädda". Så lyder utropet från en polisman som verkar kalla på förstärkning i samband med de våldsamma händelserna vid demonstrationen i Limhamn mot Svenskarnas parti i somras. Det är dokumenterat på polisens egen videofilm från en förundersökning mot några motdemonstranter.

– Jag kan tycka - som vilken människa som helst - att det är besvärande, säger polisens regionpolischef i syd, Annika Stenberg, om uttalandet.

Det var den 23 augusti som polisen red in med hästar bland motdemonstranterna och flera personer skadades. Efteråt anmälde både deltagare och polisen sig själv för hur hästarna använts. Förundersökningen gällande polisens agerande vid demonstrationen lades ned i december. Men efter att polisens utredare hört uttalandet på filmen blir det nu ännu en internutredning för att analysera uttalandet om nedridning. Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i syd, vill inte kritisera uttalandet innan det utretts.

– Man måste sätta det i relation till plats, tid och vilka omständigheter man befann sig i.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes