Inrikes

Knarkspår leder till hemvändare

INRIKES

Narkotika. Varje år ökar halterna av kokain i avloppsvattnet i Gävle markant under juldagen. 2014 steg halterna till 13 normaldoser kokain jämfört med tre doser som är brukligt en vanlig löningshelg. Året före var utslaget ännu kraftigare, då uppmättes halterna till 24 doser, rapporterar Arbetarbladet.

Nu misstänker polis och socialtjänst att det inte är gävleborna själva som brukar de olagliga substanserna, utan hemvändande storstadsbor som tar med sig narkotikan ut på krogen under den klassiska "hemvändarkvällen".

– Kokain är mer kopplat till större städer. Det har lite med ekonomiska orsaker att göra. Kokain är fortfarande relativt dyrt och då är det kanske vanligare i de större städerna där det finns bättre ekonomi, säger socialtjänstens drogsamordnare Johnny Gustafsson till tidningen.

Enligt Mattias Nilsson vid polisen i Gävle ökar kokainet överlag. En annan anledning till de höjda doserna tror han är att det är en partydrog.

– Det är naturligtvis troligt att det är mera kokain i avloppet på juldagen eller nyårsafton eftersom det är fler som tar den drogen då.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes