Inrikes

Ideell secondhand slipper inte momsen

INRIKES

Biståndsskatt. Ideella secondhand-butiker riskerar att slås ut om de tvingas betala moms på sin försäljning. Men regeringen har just nu inga planer på att ändra de nya momsreglerna och skyller på EU-regler.

Det står klart efter ett möte mellan branschnätverket Ideell Second Hand och statssekreterare Charlotte Svensson på finansdepartementet.

Nätverket består av landets största biståndsorganisationer och representerades av Myrorna, Röda korset och Stadsmissionen.

Beskedet bör inte ha kommit som någon överraskning. Finansminister Magdalena Andersson (S) har i riksdagen två gånger besvarat frågor om momsreglerna och förklarat att det inte är aktuellt att ändra dem. Men det möttes ändå av stor besvikelse.

– Vi har flera gånger diskuterat reglerna med skatteutskottets ledamöter och i alla läger har man visat stor förståelse för att det är olämpligt att momsbelägga en verksamhet som vår, säger Myrornas vd Caroline Andermatt till TT.

– De som drabbas ytterst är ju samhällets utsatta - arbetslösa, sjuka, hemlösa, asylsökande och barn som far illa, tillägger hon.

Men finansministern understryker att momsreglerna styrs av EU och är harmoniserade inom unionen.

– Regeringen har inte förändrat på någonting. Skatteverket har uttolkat en dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Men min förhoppning är att vi ska kunna finna någon lösning inom ramen för de regler som finns, säger Magdalena Andersson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes