Mångalen otursdag kan vara tursam

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Fredag den 13:e och fullmåne. En otursdag i kvadrat för den skrockfulle?

Häxan Eta Christensson har en annan uppfattning - en ovanligt kraftfull lyckodag med möjligheter till livsförändring och ett bättre samhälle.

Det är fullmåne i dag, fredag den 13:e, vilket är ett relativt sällsynt fenomen - nästa gång det inträffar är den 13 augusti 2049. För olyckskorpar, vidskepliga och personer med en rädsla för mångalningar kanske rådet borde vara att hålla sig inomhus. Men etnolog Jonas Engman vid Nordiska museet tror inte att vi har anledning att befara fler olyckor i dag.

– Vi kan nog tryggt säga att det inte kommer att hända något särskilt. När vi pratar om fredagen den 13:e är det i vår tid kopplat till hanterbara saker som kan hända - man stukar foten, skär sig i tummen eller blir förkyld.

Under fullmånen

En som vill vända den potentiella otursdagen till en turdag är häxan Eta Christensson. Hon tycker att man ska gå ut och njuta av fullmånen.

– Kraften är stark överallt men det ger extra kraft att se fullmånen över trädtopparna.

Själv ska hon i kväll träffa åtta andra hedningar, schamaner och häxor uppe på ett berg för en ceremoni. De ska samla in krafterna från de fyra väderstrecken och skydda berget från en hotande kaolinbrytning. Hon uppmanar fler att se dagen och natten med andra ögon.

– Man kan göra en manifestation för ökad främlingsvänlighet. Samla vänner och tala om hur vi ska förändra samhället och öka välbefinnandet.

Värda att fira

Det finns flera förklaringar till hur otursdagen uppstod.

– En möjlig kristen förklaring kan vara att Jesus korsfästes på en fredag och det satt 13 personer vid hans sista måltid, förklarar Jonas Engman.

I Eta Christenssons kretsar är dock talet 13 heligt och fredagen är Frejas dag, den enda gudinnedagen i veckan.

– Talet 13 och Freja är väl värda att fira och för ingen otur med sig, säger hon.

TT

Publicerad: