Björklund: V och SD extremistpartier

Politik. Liberalernas ledare Jan Björklund öppnar för en blocköverskridande regering mellan Alliansen och Socialdemokraterna. Utspelet är riktat mot V och SD som han anser vara "extremistpartier".

Det är i en intervju med Dagens Nyheter som Liberalernas partiledare gör uttalandet.

För TT förklarar Jan Björklund sin ståndpunkt i regeringsfrågan så här:

– Decemberöverenskommelsen (DÖ) var ett misstag och det är DÖ-modellen som nu styr Sverige. Den har gett Vänsterpartiet alldeles för stort inflytande.

– Självklart vill jag att Alliansen ska vinna valet, då bildar vi en Alliansregering. Men om detta inte sker är vi i samma läge som i dag och då finns egentligen bara tre valmöjligheter: En ny decemberöverenskommelse med det fortsatta problemet att V får för stort inflytande. Det andra är att Alliansen jobbar med Sverigedemokraterna, men det är otänkbart för oss i Liberalerna. Då återstår ett blocköverskridande samarbete.

För stort inflytande

Jan Björklund säger att de skattehöjningar som Vänsterpartiet driver igenom och deras inställning till valfrihet och företagsamhet i välfärden är exempel på hur V får för stort inflytande.

TT: Är ditt utspel främst riktat mot SD eller mot V?

– Båda är extremistpartier som borde utestängas från politisk makt. De är invalda i riksdagen och ska behandlas korrekt, men regeringspolitiken i Sverige bör inte bygga på något av de båda partierna.

TT: Menar du att SD och V ur ett extremistiskt perspektiv är lika goda kålsupare?

– Ja, fast på olika sätt. Båda har rötter som är djupt antidemokratiska. Båda har var sin fot kvar i den myllan. Sedan är SD dessutom väldiga populister och opålitliga i riksdagsarbetet.

Batra avvisar

Moderatledaren Anna Kinberg Batra gillar inte idén att Alliansen bildar regering med S.

– Jag kan tänka mig att det finns socialdemokrater som drömmer om det, särskilt för att de testar olika scenarier för att Stefan Löfven till varje pris ska behålla makten. Jag vill byta ut honom. Och skälet till det är ju politiskt. Så jag söker mandat för en annan regering och då utgår vi från att vi ska fälla Stefan Löfven och bilda en bättre regering, säger hon till Dagens Nyheter.

En regering mellan S och M är hon inte heller intresserad av.

Kinberg Batras reaktion är väntad, säger Jan Björklund.

– Jag tror att det är helt väntat att de flesta kommer att ha invändningar, men det är ett par år kvar till valet och det kommer att rinna en del vatten under broarna, säger Jan Björklund.

"Blockpolitik förlamande"

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad välkomnar att Liberalerna öppnar upp för ett samarbete.

– Jag tror på samarbete mellan politiska partier och jag tycker att blockpolitiken är förlamande för svensk politik och för Sveriges utveckling.

Hon säger också att det är glädjande att ännu en borgerlig partiledare tar avstånd från Sverigedemokraterna.

– Här väntar vi fortfarande på ett besked från Anna Kinberg Batra som konsekvent låter bli att närma sig och svara på den frågan.

TT

Publisert: