Färre skickar gillad julhälsning

INRIKES

Julkort. 23 miljoner julkort var den totala summan av svenskarnas handskrivna julhälsningar förra året. Det låter som en stor mängd - men är den lägsta siffran i modern tid.

Svenskar gillar julkort. Åtminstone att få dem. Åtta av tio tillfrågade i en undersökning som Postnord låtit TSN Sifo utföra säger sig se fram emot att få julhälsningar i brevlådan men bara sex av tio tänker skicka julkort.

I fjol skickade 55 procent av de svenska hushållen julkort. Det kan jämföras med 75 procent år 2002, då Postnords mätning startade.

Salt i såren

För att strö salt i såren har antalet julkort som varje hushåll skickar minskat från 15 till nio under samma period.

– Det finns fler och fler sätt att skicka en julhälsning. Man mejlar, man sms:ar eller skriver en hälsning på Facebook. Vem man skickar hälsningen spelar stor roll för hur man väljer att skicka den, säger Maria Ibsén på Postnords kommunikationsavdelning till TT.

"Den fysiska julhälsningen står sig fortfarande och vi skickar julkort för att visa omtanke och göra andra glada. Även bland yngre är julkortet i postlådan mest populärt", säger Anders Holm, chef för Postnord Sverige i ett pressmeddelande.

Drastisk minskning

Vad han inte säger är att det har skett en drastisk minskning i antalet skickade julkort. Under 1980- och 90-talen skickade svenskarna närmare 60 miljoner kort varje jul.

Den som vill bättra på statistiken och faktiskt tänker skicka julkort gör bäst i att dubbelkolla kuvertet. Enligt Post- och telestyrelsen skickas varje jul fler än 50 000 brev och paket som aldrig når mottagaren. Främst på grund av att adressen är slarvigt skriven, men även för att avsändaren inte har betalat tillräckligt med porto.

TT