Tobaksliga lurade staten på miljoner

INRIKES

Brott. Två män sitter häktade i den stora tobakshärvan som avslöjats. Ligan misstänks ha tillverkat tonvis med röktobak i en illegal fabrik i Göteborg och ska ha undanhållit staten flera miljoner i skatt.

– Det har varit fråga om en industriell tillverkning, säger Anders Berndtson-Sandell, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM), till TT.

Utredningen har pågått sedan i våras. Ligan misstänks ha tillverkat röktobak för rullade cigaretter i en illegal fabrik som legat i anslutning till en tobaksaffär på Hisingen.

– Man har haft asylsökande som har fått jobba för en låg lön, säger Berndtson-Sandell.

Minst åtta ton

Tobaken har därefter sålts i flera butiker utan att några punktskatter betalats. Ligan tros ha tillverkat och sålt minst åtta ton röktobak. Tobaken har sålts i butiker i Göteborg, men även i Linköping och Uddevalla.

– Man har tillverkat en egen etikett och haft varningstext på förpackningar. De är gjorda för att säljas i butik till konsument.

Nyligen slog EBM, polisen, Tullverket och Skatteverket till. Vid tillslaget beslagtogs över ett ton tobaksråvara, hundratals kilo färdigproducerad tobak och drygt 100 000 kronor i kontanter. Enligt åklagaren ska de ha undanhållit staten mellan 16 och 17 miljoner i uteblivna punktskatter.

Nu sitter två män häktade på sannolika skäl misstänkta grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

– Som brottsmisstankarna ser ut nu är det våra huvudmän.

Advokat Peter Edlund är försvarare åt en av de männen. Han säger att hans klient förnekar brott.

30-tal misstänkta

Anders Berndtson-Sandell berättar att nio personer är misstänkta i själva huvudärendet. Dessutom finns det mellan 15 och 20 tobakshandlare som är misstänkta för olovlig befattning av varan. Det finns även några personer i grossistledet som är inblandade.

– Totalt sett hamnar vi väl på ett 30-tal misstänkta.

Ett åtal kan tidigast komma i slutet av januari i år.

TT