Inrikes

Unikt mål om blockering av piratsajt

INRIKES

Brott. Tre domare i Stockholms tingsrätt ska i ett unikt mål de närmaste dagarna ta ställning till om Bredbandsbolaget måste förhindra att deras kunder får tillgång till webbplatserna Pirate Bay och Swefilmer.

Blockering av sajter som olagligt tillhandahåller upphovsrättsskyddat material har med blandad framgång gjorts i flera länder, men i Sverige är det första gången ett mål av den här typen prövas.

Mot sig har Bredbandsbolaget företrädare för i stort sett samtliga stora bolag inom musik, film och tv. De hävdar att Bredbandsbolaget "vidtar eller medverkar till upphovsrättbrott" när de låter bolagets kunder gå in på sajterna. Bolagen kräver kraftigt vite om de inte blockeras.

Mer än upphovsrätt

Bredbandsbolaget oroas över vad en fällande dom kan leda till i förlängningen, påpekar presschefen Aron Samuelsson.

– Det farliga är om vi döms till medskyldiga eller medverkande till brott som begås på nätet. I det här fallet handlar det om upphovsrättsbrott, men det är svårt att logiskt förklara varför det skulle stanna vid det. Om man tar exemplet Wikileaks kan man enkelt hävda att där sprids hemligstämplat material. En annan parallell är sociala medier där det förekommer hot, ärekränkningar och även upphovsrättsbrott. Måste vi agera även i de fallen?

Som i grannländerna

En av motparterna, Film. och tv-branschens samarbetskommitté, tycker inte att operatörerna ska vara oroliga på den punkten.

– Det är en fråga som man måste ta på allvar, men om man ser till de 13 andra EU-länder det förekommit exakt liknande fall och där rättighetsägarna vunnit så har det inte förekommit. Det här gäller upphovsrätt specifikt och det kan inte vara en överraskning för någon att det finns exceptionellt stora problem med upphovsrättsintrång på nätet. Vi tycker att det är rimligt att svenska upphovsmän har samma skydd som i grannländerna, säger talesmannen Per Strömbäck.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes