Greps på High Chaparral

Brott. Ett 20-tal barn, vissa bara ett år gamla, har utsatts för grova sexuella övergrepp och grova våldtäkter av den barnskötare som i dag åtalas vid Kristianstad tingsrätt.

Mannen har enligt åtalet utsatt barnen för olika former av övergrepp och även fotograferat och filmat när brotten genomfördes. Han åtalas därför också för grovt barnpornografibrott för innehav av 155 bilder och sju filmer.

De misstänkta brotten betraktas som grova, bland annat mot bakgrund av att han missbrukat sitt förtroende och utnyttjat sin ställning som anställd på de drabbade förskolorna.

– Kommer tingsrätten döma som jag har rubricerat blir det ett långt fängelsestraff, säger åklagaren Per Andersson vid en pressträff strax efter lunch.

Greps på High Chaparral

Ett av övergreppen ska ha skett på en tioårig flicka i temaparken High Chaparral i Gnosjö mitten av juli 2015. Och det var också där mannen greps några dagar senare.

Han häktades sedan, misstänkt för våldtäkt mot barn. Att mannen sedan samarbetat med polisen har haft stor betydelse för utredningen och identifieringen av de utsatta barnen.

– Väldigt avgörande, det är den centrala bevisningen i det här ärendet, säger Per Andersson.

Erkänner övergreppen

Enligt mannens försvarare är grundinställningen att han erkänner gärningarna. De kommer senare under dagen att tillsammans gå igenom åtalet i sin helhet.

– Han har varit ångerfull hela tiden. Men han har varit samarbetsvillig gentemot polis och åklagare för att berätta om allt, för att det inte ska kvarstå några tveksamheter, säger advokaten Esbjörn Svensson, till TT.

Den misstänkte mannen har arbetat på 32 förskolor och sju olika fritidshem under sin tid som anställd i Kristianstads kommun. Övergreppen mannen åtalas för har skett under 2014 och 2015.

Rättegången startar den 15 oktober och kommer att pågå i tre dagar.

TT

Publisert: